Почетна » ЦЕЛА СРБИЈА ЧЕКА ОДГОВОР НА ОВО ПИТАЊЕ: Да ли ће од 1. јануара ПОСКУПЕТИ ГОРИВО?

ЦЕЛА СРБИЈА ЧЕКА ОДГОВОР НА ОВО ПИТАЊЕ: Да ли ће од 1. јануара ПОСКУПЕТИ ГОРИВО?

од admin
0 коментар

Док економисти сматрају да је сасвим извесно да ће доћи до повећања цене горива, из Удружења нафтне компаније Србије истичу да то зависи од пада цене нафте

У првим данима Нове године се не очекује да одмах дође до поскупљења горива због повећања акциза, али како буду нестајале старе залихе деривата са нижим трошковима, могуће је да дође до повећања цена горива, кажу у Удружењу нафтних компанија Србије.

Они додају да ни то није извесно, јер ће цена нафтних деривата истовремено зависити од кретања цена нафте на светском тржишту.

По правилу, гориво има најнижу цену у земљама са најмањим државним захватањем, односно највише у земљама које предњаче по висини акциза и стопи ПДВ-а.

По уделу државног захватања у малопродајној цени бензина и дизела Србија се налази у средини листе земаља региона, док удео државних дажбина у цени ТНГ-аутогаса спада у ред највећих у читавој Европи.

Foto: AP/Tanjug

Економиста Александар Стевановић истиче да је сасвим извесно да ће доћи до поскупљења горива.

– Планирано је повећање акциза на гориво, али и на безалкохолна пића. Сваке године се дешава исто, неминовно да ће и наредне уследити повећање. Иначе, у Црној Гори је, на пример, прошле године гориво појефтинило док је код нас поскупело. Значајан је раскорак на тржиштима – објаснио је Стевановић.

Foto: molgroupcards.com

Томислав Мићовић, генерални секретар УНКС-а истиче да је све ствар тржишта и да је последњих неколико месеци актуелан тренд пада цене нафте.

– Око 56% је малопродајна цена државног захватања. Тај део цене зависи од фискалне политике државе. Када говоримо о утицају акцизе, ако се она поклопи са падом нафте, онда ће цена горива остати иста. Потрошачи то неће осетити. С друге стране, према предлогу закона о изменама и допунама Закона о акцизама, предвиђено је повећање акциза на гориво за 4 динара, бензин 2,5 динара, а течни гас за 2 динара. Увозници ће у буџет Републике Србије уплаћивати 4,8 динара по литру горива и мораће, просто, да подижу цене истих – објаснио је Мићовић.

Цене горива, осим од кретања цена нафте и котација цена дизела и бензина на међународном тржишту које увозимо, зависи и од односа курса динара у односу на евро и долар.

У Србији, како су истакли у УНКС-у, велика конкуренција на тржишту нафтних деривата, приморава нафтне компаније да имају ниске цене горива, а очекује се да ће појефтињење горива поспешити његову потрошњу.

Телеграф.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар