Почетна » ЧЕМУ СЛУЖЕ ДОКУМЕНТА НЕ СТАРИЈА ОД 6 МЕСЕЦИ Деру нас за таксе!

ЧЕМУ СЛУЖЕ ДОКУМЕНТА НЕ СТАРИЈА ОД 6 МЕСЕЦИ Деру нас за таксе!

од admin
0 коментар

Пре пет година обрадовала нас је вест да ће изводи из матичних књига рођених, венчаних и умрлих важити неограничено.

Међутим, у пракси то није случај. Изводи, иако имају холограм, очигледно нису важећи за државне установе уколико су старији од шест месеци. Због тога ћете морати више пута да се ухватите за новчаник.

Желите да склопите брак, да се упишете на факутет или да покренете оставинску расправу, често ће од вас тражити да доставите документа која нису старија од шест месеци, иако имају холограм.

– Отац ми је умро почетком маја, а оставинску расправу су ми у суду заказали за крај октобра и у позиву назначили да морам да доставим умрлицу, крштеницу и венчани лист, који нису старији од пола године. То значи да ћу у октобру морати опет више од 1.000 динара да платим те изводе – каже за „Ало!“ Милица Марковић из Београда.

Са истим проблемом можете да се суочите и приликом издавања личних докумената, јер у појединим општинама у Србији и даље траже изводе и МКР који нису старији више од шест месеци.

– Прошле године сам мењала личну карту и доставила сам држављанство и извод из матичне књиге венчаних који нису старији од шест месеци и крштеницу са холограмом која је из 2012. године. Нису хтели да ми прихвате, већ су тражили да донесем и крштеницу која није старија од шест месеци, није ми било јасно зашто, али нисам могла да се расправљам, те сам отишла у општину и узела нови извод – сведочи нам Мирјана Стефановић.

Приликом вађења нових извода из матичне књиге рођених, умрлих или венчаних, као и код издавања уверења о држављанству потребно је платити републичку административну таксу (РАТ), чија цена није фиксна, већ варира од општине до општине. Тако је, на пример, РАТ за уверење о држављанству у Новом Саду 740 динара, а у Крагујевцу 580, док такса за изводе је у Београду 420 динара, а у Шапцу 400. Наравно, овде није крај плаћању, јер се уз РАТ плаћа и накнада за рад органа управе, која такође нема исти износ у свим градовима.

Цена таксе, Фото: графика

 

И. Николић – Ј. Николић, АЛО

Можда ти се свиди

Оставите коментар