Почетна » Цена аутогаса не престаје да дивља: Постигла нову историјску границу

Цена аутогаса не престаје да дивља: Постигла нову историјску границу

од Жиг Инфо
0 коментар

Након бензина и дизела, ни аутогас није остао имун на поскупљења. Јуче овај дериват на појединим пумпама достигао рекордних 103 динара, а репортер Нова.рс данас је налетео на нови шок и цену од 105,9 динара. Нови скок цене аутогаса забележили смо на Лукоил пумпи, у близини старог Железничког моста.

Пре само неколико месеци цена аутогаса је износила 92 динара. Један од најзначајнијих фактора који су на то утицали је повећана тражња, а уколику се у том правцу настави, поскупљењима није крај – упозоравају пумпаџије.

„Сасвим је логично и да услед велике тражње долази до раста цена, те уколико се оволико интересовање за аутогасом настави, то ће бити осетно и за новчанике возача који су до сада користили овај, најјефтинији дериват нафте“, казао је Милан Ракић из Удружења приватних пумпи.

Цена аутогаса је увек била скоро дупло мања у односу на цену бензина БМБ 95, који се сада продаје за 175 динара по литру.

На пример, крајем маја 2020. године, када је било поремећено тржиште нафтних деривата због пандемије и затварања, литар бензина БМБ 95 коштао је око 123 динара, а ТНГ-а 66 динара.

Јуче је пробијена максимална цена од 102 динара коју је течни нафтни гас (ТНГ) забележио у децембру прошле године.

Цена аутогаса је у децембру, услед енергетске кризе, први пут пробила ниво од 100 динара, да би се још истог месеца вратила на око 98 динара.

Цена је затим нешто ослабила и аутогас се на већини пумпи у Београду продавао по цени од око 92 динара.

Од почетка ове године цена аутогаса наставила је полако да расте, да би у последњим данима марта поново достигла 102 динара.

Дуња Марић и Димитрије Петровић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар