Почетна » Цене јагода и трешања на београдским пијацама

Цене јагода и трешања на београдским пијацама

од Други Пишу
0 коментар

Поред осталих намирница, цене воћа поврћа отишле су у небеса, а репортер Нова.рс посетио је Бајлонијеву, пијацу на Зеленом венцу и Каленић у потрази за ценама јагода, трешања, али и осталог воћа и поврћа које је актуелно у ово доба године. Најскупљи килограм јагода видели смо на Каленићу, а за њега треба издвојити 1.000 динара.

Најјефтиније јагоде на које смо наишли коштају 250 динара, а просечна цена је око 450 динара.

За килограм првих трешања, треба издвојити барем 500 динара.

Део пијачних продаваца на пијаци Зелени венац, високе цене воћа и поврћа правда чињеницом да је реч о првом роду и теше нас да ће та цена временом постати нижа.

Чак и продавци на Бајлонијевој пијаци признају да је поскупљење поврћа видно. Парадајз је у односу на прошлу сезону скупљи за 20% и кошта од 300 до 500 динара, зависно од врсте. Удар поскупљења није заобишао ни паприку, чија цена је сада прешишала 300 динара по килограму, што је, такође, 20 посто скупље него прошле године.

Грађани поскупљење и те како осећају на својој кожи.

Наши, углавном старији суграђани, наводе да им се чини да је све скупље за око 30-40%.

“Месо поскупело – много. Падрадајз је поскупео, кошта 400, 500 динара”, каже један господин на пијаци Зелени венац.

Међу онима са којима смо разговарали било је и људи који кажу да је на пијацама јефтиније него у продавницама, а као пример наводе паприку, коју су на пијаци платили дупло мање.

“Поскупео је кромпир и воће наравно. У ово доба прошле године, јагоде су биле 200 динара”, каже једна саговорница.

У осталим градовима Србије – ситуација је углавном слична, грађани Чачка, Лесковца, Пожаревца, Ниша, килограм јагода у просеку плаћају 400 динара, док исто воће у Кикинди кошта више од 500 динара.

 

Колико се разликују цене у супермаркетима?

Упоредили смо цене јагода на пијацама и маркетима. Пола килограма јагода у маркету кошта 200 динара, што је за око 50 динара јефтиније него на пијаци.

Килограм парадајза у маркету, просечно кошта 230 динара – што се подудара са просечном ценом на пијаци.

Шта је условило скупље воће ове године?

Продужена зима и јутарњи мразеви који ће смањити род раног воћа у Србији, као и криза изазвана ратом у Украјини допринеће расту цена воћа ове године, пренео је Тањуг.

Како било, закључак је да су грађани приметили да за исти новац не могу куповати као прошле године, а поскупљења су на сваком кораку – од воћа поврћа, преко меса, до хлеба, а списак удара на џепове грађана не престаје.

Андрија Лазаревић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

10 + 13 =