Почетна » Ћерка војника ЈНА чија реченица је ушла у историју: Не делимо људе по томе у којег бога верују

Ћерка војника ЈНА чија реченица је ушла у историју: Не делимо људе по томе у којег бога верују

од admin
0 коментар

– Сви причају како ми је отац био диван, желео је са свима да се дружи и никада се ни са ким није посвађао, започиње причу за „Блиц” Есмералда Калетовић (23), ћерка Бахрудина Калетовића, војника ЈНА који је пре 25 година у једној реченици обесмислио рат у бившој Југославији.

Есмералда није била ни рођена када јој је отац као деветнаестогодишњи војник из Тузле првог дана рата у Словенији изговорио историјску реченицу у разговору са репортером тадашње телевизије “Јутел” Ивицом Пуљићем: „Они као хоће да се отцјепљују, а ми им као не дамо.”

Црни датуми за Калетовиће

Бахрудин је погинуо 18. јуна 1998. године, а тачно годину дана касније живот је изгубио у саобраћајној несрећи и његов друг из бенда Аладин.
На Бахрудинов рођендан, 28. јануара 2013. године, умро је његов отац.

Нажалост, судбина је хтела да Есмералда никада у потпуности не упозна оца.

– Имала сам свега пет година када је погинуо у саобраћајној несрећи, тако да се мало тога сећам. Оно што знам о њему чула сам од породице и из прича његових пријатеља.

Bahrudin Kaletović, vojnik JNA, Slovenija 1991.

Бахрудин Калетовић, војник ЈНА, Словенија 1991.

– Од малих ногу волео је гитару, па се тиме и професионално бавио. Имао је свој бенд и свирао је често у Хрватској – прича Есмералда, која се са братом Дамиром и мајком Аидом пре 10 година преселила у Беч, где ради као медицинска сестра.

Како каже, заједно са братом дели очеве ставове и размишљања.

– Отац ми је био јако комуникативан и либералан, а такви смо и брат и ја. Мама нас је тако одгајала. Да људе гледамо као људе, без обзира на то одакле су, које им је боје кожа, у ког бога верују или какав им је социјални статус – каже Есмералда.

Bahrudin sa malom Esmeraldom, suprugom Aidom (levo) i sestrom Mirelom

Бахрудин са малом Есмералдом, супругом Аидом (лево) и сестром Мирелом

Несрећни Бахрудин погинуо је у близини куће свега три дана пошто му се родио син Дамир.

– Завршио је средњу школу за металостругара, као што смо и његов отац и ја. Међутим, никада није хтео да се бави тим послом. Увек је говорио да су његов живот гитара и волан. Био је весељак и шаљивџија. Свирао је и забавну и народну музику, а највише је волео песму „Аида” због супруге – каже Таиб Калетовић, Бахрудинов стриц.

Марко Ташковић   Блиц

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар