Почетна » „Чији ће лекари да нас лече кад сви наши буду отишли у иностранство“: Србију годишње напусти око 600 доктора

„Чији ће лекари да нас лече кад сви наши буду отишли у иностранство“: Србију годишње напусти око 600 доктора

од Други Пишу
0 коментар

Сваке године Србију напусти између 500 и 600 лекара, тврдња је челника Синдиката лекара и фармацута Србије, али и осталих лекара који се баве том проблематиком, док је последње истраживање о одласку лекара Центра за политике еманципације, такође, утврдило да у просеку из земље оде око 600 њих.

Последњи у низу чија је исповест за Данас одјекнула и ван граница Србије јер је реткост да одлазећи лекари или они који су већ отишли искрено говоре за јавност о својим разлозима за такав чин, свакако је и предијатар Слободан Маричић из Новог Сада, који је пре двадесетак дана отишао у Словенију.

Важио је за одличног стручњака, укљученог у важне пројекте за унапређење здравственог система Србије.

Он је утолико занимљив јер није, као већина његових колега, напустио Србију због финансија, већ због – здравственог система у којем је радио последње две деценије. Отишао је са позиције педијатра у Дому здравља Нови Сад, на исту позицију у Марибору.

Објаснио је да разуме да здравствена политика у свету нигде није идеална, али је сигуран да у Србији може да буде много боље, и да постоје капацитети и кадрови који то могу да испрате.

„Мислим да нема жеље. Када сам схватио да ништа више не могу променити, да сам дао свој максимум у области педијатрије у Србији, а да могу много више да дам, одлучио да учиним то све, али на неком другом месту“, рекао је, између осталог, он за Данас.

ЛКС упозорила 2010. године на одлазак лекара
Истовремено, упитани за коментар одласка добрих лекара из Србије, наши стручњаци, који су или су били на позицијама у здравственом систему Србије са којих су могли да испрате функционисање здравства у Србији, кажу да нису изненађени, као и да тај проблем постоји годинама уназад.

Татјана Радосављевић, пнеумофтизиолог и бивша директорка Лекарске коморе Србије (ЛКС), подсећа за Данас да је као директорка ЛКС још 2010. година упозорила „шта нам се спрема“.

„Јавности сам обзнанила да ће доћи до овога и да ћемо остати без лекара. Претходно смо направили пресек стања и урадили пројекцију. Сада смо сведоци до чега нас је довело пропадање здравственог система. А то је да нам лекари одлазе у иностранство, као што је то урадио и педијатар Слободан Маричић“, објашњава она за Данас.

Додаје да је једно од највећих питања у овом тренутку – ко ће уместо свих лекара који су отишли доћи у Србију да нас лечи?

Могли смо да зауставимо одлазак лекара
„Уколико и дођу, из којих земаља ће стићи с обзиром на то да су плате у Србији ниже него што су то у ЕУ и окружењу. Исти је случај са медицинским сестрама. Из Србије су отишле најстручније, а замениле их преквалификоване фризерке, уз сва уважавања те професије, које су шест месеци похађале ту преквалификцију. Због свега тога опада квалитет здравствене заштите, а највише трпе пацијенти. Имали смо 14 година да реагујемо, али нисмо још зауставили одлазак лекара у иностранство“, напомиње наша саговорница.

Њен колега, Миљко Ристић, кардиохирург и бивши директор Универзитетског клиничког центра Србије, додаје да „годинама уназад одлазе лекари у ЕУ или у околне земље, пре свега у Словенију.“

Број лекара у Србији никада није био довољан
„Број лекара у Србији никада није био довољан, листе чекања су због тога, између осталог, толико дуге. Мислим да је основни разлог одласка наших лекара то што су лекарске плате ниске. То је за посао, поготову хируршки, када је читава хируршка екипа у сали и по седам сати, а неопходна осим физичке кондиције и психичка концентрација, недовољно. Ми као земља имамо у просеку ниже плате за све професије у односу на европске земље, али и оне у окружењу“, истиче тај стручњак и додаје:

„Истовремено, Србија је дозволила лекарима у државном сектору да раде поподне у приватном. Тешко је да радите до два, три сата, а онда настављате читаво поподне негде другде“.

Радан Стојановић, префесор Медицинског факултета у Београду, са друге стране, каже да „не зна да ли одлазе најбољи лекари из Србије.“

„Њих не би требало гледати изоловано од припадника других професија у земљи. Ипак, генерално гледано, мотиви лекара за одлазак из земље на рад у иностранство су једним делом професионалне природе, а другим финансијски. Наш систем би требало да се прилагоди тренду одлска лекара из Србије како би наши грађани добили квалитетну здравствену услугу, коју и заслужују“, нагласио је он.

Последњих 10 година отишло 6.000 лекара
Недавно је председница Синдиката лекара и фармацеута Србије Горица Ђокић изјавила да је Србију у последњих 10 година напустило 6.000 лекара, што се поклапа са већ поменутим резултатима истраживања о одласку лекара.

„У Србији плате лекара најниже су у региону, док на 100.000 становника имамо 283 лекара, што је знатно испод просека у земљама Европске уније. У последњој деценији сваке године Србију напусти од 200 до преко 700 лекара. У просеку Србију годишње напусти више од 550 лекара. Нашем здравственом систему недостаје велики број докторра свих профила, иако на евиденцији Националне службе за запошљавање имамо 1.800 незапослених лекара међу којима има и специјалиста“, казала је Ђокић.

Додала је да држава жели да поправи стање у здравству кроз набавку опреме и изградњу или реконструкцију објеката, али да на тој опреми нема ко да ради.

„У здравственом систему тренутно недостаје око 5.000 здравствених радника, међу којима најмање 1.000 лекара. На 100.000 становника имамо 283 лекара што је знатно испод просека земаља Европске уније, где на тај број људи постоји најмање 400 лекара“, рекла је Ђокић.

Истраживање о одласку лекара Центар за политике еманципације из 2022. године говори, између осталог, о томе да је један од главних показатеља одласка лекара из Србије број издатих Сертификата о добром гласу (ГСЦ), у питању је потврда ЛКС потребна докторима медицине приликом пријаве за рад у иностранство.

Према резултатима тог истраживања, у десетогодишњем периоду сертификат је затражило 6.093 лекара, што је годишњи просек 600 леекара.

Чак 762 лекара желело је да оде 2015. године
Како се наводи, нагли скок раста тражења сертификата је 2015. године када га је затрашило 762 доктора.
Резултати говоре и о разлозима одлсака, а дефинисани су незапосленост, насиље над лекарима, мобинг, (не)задовољство, немогућност усклађивања обавеза, породичног и личног живота, зарада.

Како је кад се оде на рад у иностранство, пре два дана објаснио је управо педијатар Маричић, који је за Данас рекао:

„Први пут се осећам као лекар и могу да радим свој посао за шта сам се школовао“.

Foto: Shutterstock/ChaNaWiT

Радмила Бриза    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар