Почетна » Циклон са Медитерана нам доноси ПРЉАВУ КИШУ! У Србију стиже олујно невреме и песак из Сахаре

Циклон са Медитерана нам доноси ПРЉАВУ КИШУ! У Србију стиже олујно невреме и песак из Сахаре

од Други Пишу
0 коментар

Након јучерашњег бурног дана са снажним олујама и градом, данашњи дан донео је Србији стабилизацију времена. Небо је од раног јутра ведро, па се пред нама очекује сунчан и топао дан, налик правом летњем. Максимална температура биће од 26 до 30°Ц, у Београду до 28°Ц.

У овом часу снажан облачни систем налази се изнад западног и централног Медитерана. У питању је облачност у склопу плитког циклона који овим пределима доноси кишу и пљускове са грмљавином. У току дана овај снажан облачни систем премештаће се према Јадранском мору и Алпима, а у ноћи ка четвртку део ове облачности захватиће са југозапада, односно са Јадранског мора и Србију.

На подручју Србије под утицајем овог система у четвртак ће бити знатно више облачности, понегде са локалним пљусковима и грмљавином. Током дана падавине ће бити ређе, док се више падавина очекује после подне и пред крај дана.

Понегде се очекују и грмљавинске олује са обилним падавинама и врло јаком грмљавином, уз локалну појаву града.

Прете нам грмљавинске олује

Највећа опасност од грмљавинских олуја очекује се у југозападним, западним, централним и североисточним пределима Србије. На појединим локацијама у овим пределима може се очекивати преко 30 литара кише по квадратном метру.

Иначе, захваљујући израженом јужном струјању, до нашег подручја са севера Африке стићи ће висинским струјама и честице пустињског песка из Сахаре, па се у пределима са падавинама очекује прљава киша. Реч је о потпуној природној појави, иако реткој, али не и неуобичајеној за наше подручје при актуелној синоптичкој ситуацији.

И у четвртак се поново очекује веома топло за ово доба године. Максимална температура биће од 27 до 31°Ц, у Београду око 30°Ц.

У петак кратка стабилизација време

У петак се очекује краткотрајна стабилизација, али не задуго. У овом часу снажан циклон налази се над северним делом Атлантика, а у склопу њега веома изражен хладни фронт.

Овај фронт простире се преко Британског острва и западне Европе и на свом путу преко Алпа и централне Европе у суботу после подне и увече стићи ће и до Србије и донети у суботу крајем дана, увече и у недељу веома јаку промену времена са обилним падавинама и могућим грмљавинским олујама.

Претходно ће јужно струјање донети врео ваздух са севера Африке и песак из Сахаре, а прогноза предвиђа од другог дана викенда освежење.

FOTO: MITAR MITROVIĆ, ZORAN ILIĆ / RAS SRBIJA

Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар