Почетна » Цинс:Компромиси на ФПН-у: Шта се десило након пријаве против Славише Орловића

Цинс:Компромиси на ФПН-у: Шта се десило након пријаве против Славише Орловића

од Други Пишу
0 коментар

Против професора Факултета политичких наука Славише Орловића је 2014. године поднета пријава за сексуално узнемиравање, али у вези са тим не постоји ниједна важећа одлука или санкција. ЦИНС открива како је до тога дошло.

Био је петак, 7. јун, када је Савет Факултета политичких наука (ФПН) требало да гласа о избору професора Славише Орловића за новог декана. Међутим, овај избор није био као досадашњи.

Због тога што је раније против Орловића била поднета пријава за сексуално узнемиравање, глас против оваквог избора су подигла удружења за права жена, садашњи и бивши студенти и студенткиње. Најављени су и протести, а како су медији пренели, шесторо професора поднело је оставке на места чланова Савета ФПН-а.

Драган Симић, декан овог факултета, послао је писмо Савету у ком је навео да у архиви нема правоснажних одлука против Славише Орловића у погледу сексуалног узнемиравања, нити поступака који су у току. На то се позвао и сам Орловић касније у саопштењу.

ЦИНС открива да је некадашњи декан Илија Вујачић 2014. године изрекао упозорење пред отказ Орловићу због пријаве за сексуално узнемиравање коју је поднела једна од студенткиња. Међутим, касније ју је повукао, као резултат компромиса, што за ЦИНС потврђују и Вујачић и Орловић.

Такође, и Вујачић и други професори са којима смо разговарали за ЦИНС тврде да је као компромисно решење одлучено да се Орловић смени са места продекана, али да се као формални разлог наведе недостатак комуникације са деканом. Прави разлог је, тврде, била управо пријава поднета против њега.

Зоран Стојиљковић, који је тада био на челу Савета Факултета, тела које је одлучивало о смени, каже да заиста није постојала добра комуникација између декана и професора Орловића, али да то није био једини разлог.

„Мислим да је то одраз тог вечитог компромиса и на Универзитету да се ствари на неки начин држе под контролом и да се не иде до крајњих консеквенци.“

Славиша Орловић каже за ЦИНС да се против њега тренутно води медијска хајка у којој се износи низ неистинитих чињеница и да његови односи са са тадашњим деканом Илијом Вујачићем нису били најбољи.

Ilustracija: CINS/Zoran Miodrag

Ивана Милосављевић  Цинс

Можда ти се свиди

Оставите коментар