Почетна » Циркус који РЕМ ствара „штрајком“, који подржава владајућа већина, не оставља никакву наду да власт има намеру да омогући пуну слободу медија у Србији

Циркус који РЕМ ствара „штрајком“, који подржава владајућа већина, не оставља никакву наду да власт има намеру да омогући пуну слободу медија у Србији

Саопштење "Славко Ћурувија фондација"

од Жиг Инфо
0 коментар

Одлуком да подржи „штрајк“ РЕМ-а, Скупштински одбор за културу и информисање бахато се руга свим грађанима Србије, законима и здравом разуму. Том одлуком, Одбор се, практично, придружио циничној тврдњи – да позиви стручне и медијске јавности Савету РЕМ-а да поштује своје обавезе утврђене законом, представљају хајку и угоржавање безбедности чланова тог тела.

Уместо да озбиљно преиспита рад Савета РЕМ-а, као и сва кршења и игнорисања закона које је ово тело упорно спроводи, парламентарна већина поручује да нема никакву намеру да омогући слободан рад медија и успостави макар рудиментарну владавину права у земљи.

Јучерашња седница скупштинског Одбора још једном је нескривено демонстрирала инструментализацију РЕМ који, уместо да спроводи независни надзор над спровођењем закона, бруталним и нескривеним интервенцијама у корист таблоидних телевизија омогућава мржњу, пропаганду и насиље.

Претходних година, РЕМ је својим нечињењем омогућио емитовање насиља и кривичних дела у про-грамима националних телевизија, говор мржње и таргетирање неистомишљеника власти, јавне позиве на линч сваког критичког гласа у земљи, ширење верске и националне мржње, као и псеудо-научних и отворено лажних теорија и информација које гледаоце доводе у заблуду и директно угрожавају здравље и безбедност грађана.

У августу ове године, РЕМ је незаконито наградио овакво понашање доделом националних дозвола за емитовање телевизијама које су претходних 16 година тровале јавно мњење у Србији, у потпуности иг-норишући не само своје законске обавезе, већ и бројне налазе сопствене стручне службе.

Циркус који РЕМ организује обуставом рада, а коме саучествује парламентарни Одбор за културу и информисање, не оставља никакву наду да владајућа коалиција има било какву намеру да омогући пуну слободу и независност медија у Србији. Пружамо пуну подршку свима који покушавају да отворе смислену парламентарну расправу о раду Регулатора. Славко Ћурувија фондација ће наставити да пажљиво прати и документује неодговорно понашање чланова Савета РЕМ-а, као и да о томе обавештава домаћу и међународну јавност.

Можда ти се свиди

Оставите коментар