Почетна » Читалац Н1: Полицајац ме је избацио са полагања, уз речи „обриј браду, па дођи“

Читалац Н1: Полицајац ме је избацио са полагања, уз речи „обриј браду, па дођи“

од admin
0 коментар

 

Саговорник портала Н1 објашњава да је проблем настао због тога што је његова фотографија на свим личним исправама стара пет година, а у међувремену је пустио браду, коју носи већ скоро две године. Како каже, нико му у те две године није рекао да због браде треба да мења фотографију на личним исправама.

Преко границе може, а за испит мора да обрије

“Ту је био и директор ауто-школе, који ми је такође рекао да ћу моћи да полажем тек кад се обријем. Одговорио сам им да не желим да се обријем јер и са брадом најнормалније прелазим границу, а проблем са идентификацијом нисам имао ни када сам био легитимисан приликом рутинске контроле у саобраћају“, каже Никола, додајући да је полицијац одбио да се представи, а уз то је, како тврди овај читалац портала Н1, кршио епидемиолошке мере јер на полагању није носио заштитну маску.

Према речима нашег саговорника, пре неколико недеља издата му је и возачка дозвола са новом категоријом и том приликом, како каже, службеници Министарства унутрашњих послова Србије нису захтевали да се поново фотографише због браде, већ су искористили његову стару фотографију.

Ауто-школа: Нека се жали МУП-у, то нема везе с нама

Наводе читаоца портала Н1 покушали смо да проверимо и у ауто-школи, где нису били претерано расположени за разговор о конкретном случају.

“Треба МУП-у да се жали, они су га избацили, не знам зашто се жали вама и нама. Постоји правило да ваш лични опис мора да буде исти као на личној карти. Он је имао дужу браду него на фотографији у личној карти, па га је полицајац удаљио са полагања. То нема никакве везе с нама“, рекли су нам у ауто-школи, негирајући да су имали било какву обавезу да полазника обуке упозоре да неће моћи да полаже испит зато што је променио лични опис.

“Заиста не видим разлог због којег не могу да полажем тај испит, па сам позвао Министарство унутрашњих послова. У телефонском разговору су ми рекли да постоји закон који то регулише и да морам да променим фотографију на личним исправама уколико хоћу да носим браду или дужу косу. Додали су и да су у ауто-школи били у обавези да ме пре полагања упозоре да нећу моћи да полажем уколико се не обријем, што они нису учинили. Када сам пријављивао испит, у ауто-школи су ми тражили на увид личне исправе и тада ми ништа нису рекли“, наглашава Никола, који планира да поново изађе на теоријски испит у истој ауто-школи.

МУП Србије без одговора на питања портала Н1
На наше питање да ли ће на следеће полагање доћи обријан, Никола није имао конкретан одговор.

“Не знам, искрено. Покушао бих још једном овако, али ће ме сигурно поново удаљити“, закључује наш саговорник.

Коментар на одлуку полицајца да ученика ауто-школе удаљи са полагања затражили смо и од Министарства унутрашњих послова Србије, којем смо се обратили молбом да добијемо одговор на питање да ли службеници МУП Србије имају дискреционо право да одлучују да ли је и у којој мери дошло до промене личног описа лица које легимитишу.

Читаоци портала Н1 ипак ће остати ускраћени за одговор МУП Србије, који се није огласио до момента објављивања овог текста.

Никола Којић   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар

13 + 4 =