Почетна » АФП: Лекари на Балкану на ивици понора због епидемије коронавируса

АФП: Лекари на Балкану на ивици понора због епидемије коронавируса

од admin
0 коментар

 

Ноћна мора од којег се страхује и здравствени колапс почињу да постају стварност у том сиромашном региону који је први талас епидемије коронавируса сузбио јаким принудним мерама.

Један неименовани лекар из БиХ испричао је Франс пресу да постоји проблем истовремене неге неколико пацијената којима „живот виси о концу“.

„Ситуација ме подсећа на рат и прети да буде још горе током зиме. Можемо да радимо за троје људе, али не и за петоро“, рекао је лекар.

Други талас епидемије је много јачи од пролећног и тако су откривени пропусти здравствених система на Балкану, где је већ од раније дефицит ресурса, лекара, медицинског особа, јер су отишли у западну Европу.

Западни Балкан суочава се са масовном емиграцијом, посебно добро обучених младих људи који беже од незапослености, корупције и ниских плата.

Од почетка епидемиолошке кризе у марту забележено је скоро 10.000 смртних случајева, од којих готово половина у последњих месец дана.

Према подацима АФП, Босна и Херцеговина, Северна Македонија и Црна Гора налазе се међу првих десет земаља у Европи по морталитету у поређењу са бројем становника.

Балканске земље сада због економске ситуације нису вољне да уводе драстичне мере и више се одлучују за временска ограничења ресторана и барова.

Чак и пре пандемије коронавируса, Балкан је имао једну од најнижих стопа лекара у Европи, подаци су Светске здравствене организације. Сада је лекарска и медицински радна снага додатно смањења, јер су се лекари и медицинско особље заразили коронавирусом.

У Србији је око 2.000 њих морало да иде у самоизолацију, јер су болнице преоптерећене. Београд нема више доступних болничких кревета, а власти журе да изграде две нове установе.

Косово, где је недостатак лекара приморао становнике да одлазе у суседне земље и пре кризе, разматра претварање старих хотела у импровизоване болнице.

У суседној Албанији најмање 300 имућнијих пацијената отишло је у иностранство на лечење, првенствено у Турској.

Влада Северне Македоније са своје стране је затражила помоћ од приватних болница, јер су јавне здравствене установе преоптерећене.

Хрватски лекари такође су упозорили на недостатак особља и опреме, у писму које је потписало шест професионалних организација.

Власти у региону суочавају се између хитне здравствене ситуације и потребе да заштите своју крхку привреду, навео је Франс прес.

„Сувише смо сиромашни да бисмо два пута поновили сва ограничења“, наглашава хрватски економиста Љубо Јурчиц́.

У Босни је готово све остало отворено, продавнице, биоскопи или теретане, јер земља не може да финансира мере промоцији компанијама или њиховим запосленима, додала је француска агенција.

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар