Почетна » Човек умро од инфаркта док се грађани и Хитна играју „глувих телефона“

Човек умро од инфаркта док се грађани и Хитна играју „глувих телефона“

од Други Пишу
0 коментар

Мушкарац стар 83 године преминуо је у среду увече од инфаркта. Од Калуђерице где је доживео инфаркт, до Винче – где је констатована смрт, комшије су покушавале да га спасу и установе која здравствена установа је надлежна и у могућности да му пружи помоћ.

Београдско насеље Калуђерица, највеће дивље насеље на Балкану, припада општини Гроцка. А београдска Хитна помоћ, коју добијете када позовете број 194 не покрива ову општину, већ је за њу надлежна хитна служба локалног дома здравља.

Велики број од 84.000 грађана у 15 насеља ове општине то не зна, а такав је био случај и када је позлило преминулом мушкарцу.

Како је за Н1 испричала студенткиња из Калуђерице која је са оцем покушала да помогне комшији, који је доживео инфаркт у свом дворишту, прво што јој је пало на памет било је да позове Хитну помоћ на број 194. Одатле су је, додаје, упутили на Дом здравља у Гроцкој и њихову хитну службу.

Девојка даље прича да јој је из Дома здравља Гроцка речено да немају санитетско возило на располагању и да је најближе место где је могућа реанимација Дом здравља у Винчи. Због тога су човека ставили у аутомобил и са њим кренули његов унук, наша саговорница и њен отац који је давао вештачко дисање.

У путу су, каже, поново контактирали Дом здравља Гроцка одакле им је, истиче, на пола пута до Винче речено да могу помоћ да потраже и у Дому здравља у Калуђерици.

„Кренули смо колима, стигли смо брзо у Винчу, за можда 10 до 12 минута од када смо први пут звали Хитну помоћ“, рекла је ова девојка, која је желела да остане анонимна.

Међутим, старији мушкарац је већ био преминуо. Саговорница додаје да је испред Дома здравља изашла докторка опште праксе која је била у смени и која га није на лицу места реанимирала, већ је констатовала да не даје знаке живота.

Наша саговорница напомиње да у тренутку доласка у Дом здравља у Винчи ни ту није било екипе Хитне помоћи и да је она у овом објекту тек од 20 часова, када се заврши редовно радно време.

Директор Дома здравља: Могли су да иду у Калуђерицу

Смрт пацијента је за портал Н1 потврдио и директор Дома здравља Гроцка Небојша Благојевић. Према његовим речима, у Винчу је нешто пре 19 часова довезена особа од 83 године коју је примила екипа опште праксе, а урађена реанимација је била безуспешна.

Његова прича се, међутим, разликује од онога што тврди наша саговорница, а што је објавила и на друштвеним мрежама. Благојевић каже да су комуницирали са Домом здравља у Калуђерици, а не у Гроцкој, као и да им је дата препорука да крену до Дома здравља у њиховом месту и ту сачекају долазак екипе Хитне помоћи.

Како каже, да помоћ потраже у Винчи вероватно су се одлучили јер знају да тамо постоји Хитна помоћ.

Он напомиње да породица за сада није поднела никакву притужбу на рад лекара и запослених у Дому здравља Гроцка, али да је и без тога покренута комисија за унутрашњу контролу квалитета рада, која ће разговарати са свим актерима овог догађаја.

Хитне помоћи има, али питање је где

Овај догађај подсетио је на недавну смрт девојке (22) из Калуђерице. Породица тврди да су узалудно покушавали да дођу до хитне помоћи јер су их са једног броја упућивали на други – од београдске Хитне помоћи, преко Гроцке до Калуђерице. За то време, девојка која је боловала од астме је преминула на кућном прагу, због чега је Министарство здравља упутило инспекцију да утврди да ли је било пропуста у раду.

Директор Дома здравља у Гроцкој напомиње да су неистинити наводи у медијима и на друштвеним мрежама да Општина Гроцка има само једно санитетско возило. Према његовим речима, постоји пет екипа хитне помоћи, мобилне и стационарне, које су повезане са великим здравственим станицама у Калуђерици, Винчи, Гроцкој, Умчарима и Врчину, а које покривају сва насеља општине Гроцка.

Додаје да су ноћу, односно од 20 часова, екипе Хитне помоћи стациониране у Врчину, Умчарима и Винчи.

Међутим, грађани ову организацију не познају и једино што знају је да када им затреба у њиховом месту нема санитетског возила, због чега креће замршена потрага и низ телефонских позива од једне до друге службе.

Контактирали смо и београдску Хитну помоћ, која је прва примила позив. Студенткиња из Калуђерице доставила нам је снимак екрана који показује да је у два наврата – у 18.54 и 18.58 звала 194. Остале разговоре, са свог и очевог телефона, обављала је са домовима здравља општине Гроцка.

Из Хитне помоћи су нам потврдили да њихова служба не покрива општину Гроцка, и да пацијенте са те општине упућују на ДЗ Гроцка или ДЗ Калуђерица. Додају да у случајевима да Гроцка нема слободан санитет и екипу, шаље се помоћ и из Београда. Међутим, то не раде на захтев грађана већ је неопходно да им се са захтевом обрати Дом здравља у Гроцкој.

Решење ове заврзламе, која некога може да кошта и живота, било би у умрежавању свих хитних служби у јединствен број тако да грађани не морају да лутају и траже помоћ од једног до другог.

Директор Дома здравља Гроцка каже за портал Н1 да су се њихови домови здравља и екипе Хитне помоћи већ умрежиле, па када пацијенти зову локалну Хитну на фиксни број телефона позив ће аутоматски бити преусмерен на мобилну екипу уколико се нико не јавља на телефон.

Међутим, многи Грочани и даље не знају да за њих 194 не важи.

Ilustracija N1/Marina Pupavac

Неда Вуловић Обрадовић   Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар