Почетна » ЧУВАЈТЕ СЕ ПРЕВАРАНАТА: Ево како навлаче СРБЕ на лажне огласе за посао, а потом их остављају голе и босе!

ЧУВАЈТЕ СЕ ПРЕВАРАНАТА: Ево како навлаче СРБЕ на лажне огласе за посао, а потом их остављају голе и босе!

од admin
0 коментар

На такав оглас јавио се и Марко Мајсторовић, коме су обећали радно место у фабрици у Словачкој, за месечну плату од 700 евра. Дао је отказ и спремио се за пут

У Србији постоји око 90 регистрованих агенција које се баве регрутовањем кадра за рад у иностранству. Велики број грађана Србије спреман је да за плату и од 500 евра, оде да ради у неку од европских земаља. Истраживали смо на шта посебно обратити пажњу у случају да се одлучите на тај корак.

Све популарнији послови у иностранству широм Србије, нуде се и преко огласа. На такав оглас јавио се и Марко Мајсторовић, коме су обећали радно место у фабрици у Словачкој, за месечну плату од 700 евра. Дао је отказ и спремио се за пут.

„Када је дошло да треба да се иде они су отказали због велликог минуса, причали су да је тамо много хладно. Међутим, следеће недеље су опет отказали, изговор је био да су им вратили два аутобуса, а ја сам сазнао да је 15 аутобуса отишло из Новог Сада.

Треће недеље се уопште више нису јављали на телефон и претпостављам да од тог посла нема ништа“, објашњава своју ситуацију Мајсторовић.

Срећом , нови посао у Србији брзо је нашао, а посредницима није платио ништа. Из једног од највећих вебсајтова за запошљавање поручују да је тражење посла у иностранству преко регистрованих агенција ипак сигурније.

here are the findings.espreso.rs/data/images/2016/07/08/13/43474_ada01-stock-think_ff.jpg?ver=1485943030″ />

„Фирме које преко агенција оглашавају своје послове у Србији дужне су да доставе декларације о оглашавању, као и пропратну документацију како би доказали да су постојећа фирма“, каже Татјана Видаковић са сајта Инфостуд.
У контакту са агенцијама, треба детаљно проверити склопљене уговоре. Бесплатне правне савете онима који реше да раде у иностранству нуди организација Астра.

„Једини уговор о раду који је валидан и који је веродостојан јесте онај који понуди послодавац грађанима који желе да путују у иностранство. Оно што се често дешава јесте да такви уговори не буду регулисани довољно законодавством земље дестинације у коју грађани иду. И оно што се дешава јесте двојезичност уговора и често се дешава да на једном језику пишу одређени услови, док на другом језику пишу сасвим други услови“, рекла је Катарина Ивановић из организације Астра.

Национална служба за запошљавање такође посредује запошљавању у иностранству. У прошлој години је тако је запослено 27 држављана Србије, од чега 15 у Немачкој, а 12 у Словенији.

Еспресо.рс

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар