Почетна » Да ли ће нас лечити бравари и лимари? До дипломе за медицинско особље за само пар месеци: Сестре и техничари одлазе, а занатлије долазе на њихово место

Да ли ће нас лечити бравари и лимари? До дипломе за медицинско особље за само пар месеци: Сестре и техничари одлазе, а занатлије долазе на њихово место

од Други Пишу
0 коментар

Уместо медицинских сестара и техничара, који већ годинама све више одлазе у иностранство, пре свега у Немачку, на њихово место долазе преквалфиковани саобраћајни техничари, бравари, лимари, месари, фризери, гимназијалци.

Није више вест да нам у Србији недостају медицинске сестре и техничари и да је тешко зауставити њихов одлазак у инсотранство.

Међутим, новост је да у медцинским школама и државним и приватним могу да се преквалфикују пољопривредни техничари, гимназијалци, пекари, фризери, месари, лимари, бравари. Они који знају колико је ово озбиљан посао, траже пооштрене контроле.

Конкурси за запошљавање медицинског особља већ неколико година стално су отворени, јер се увек јави мањи број кандидата него што се тражи. У таквим ситуацијама своју шансу уз помоћ преквалификације или доквалификације нашли су гимназијалци, пољопривредни и саобраћани техничари, као и разне занатлије.

У приватној медицинској школи до двадесет кандидата годишње пријави се за преквалификацију и доквалификацију, које коштају од 1.200 до 2.000 евра.

Дикректор медицинске школе „Милутин Миланковић“ Горан Ђокић истиче да они који у завршили четворогодишњу школу већ имају 28 предмета, те да би веч кроз 14 до 16 месеци могли да заврше са преквалификацијом.

– Ми имамо рокове сваког месеца, тако да би он имао могућност да заврши од 14 до 16 месеци – истиче Ђокић.

Доквалификација је за оне који имају трогодишњу школу и морају да полажу више предмета и да имају више сати образовне праксе у здравственим установама. Међутим у приватним медицинским школама мање је сати наставе и обавезне праксе него у државним.

Радица Илић председница Синдиката медицинских сестара и техничара Србије истиче да не може неко преко ноћи да постане део здравственог особља.

– Доказано је да то образоваје и школовање, да би се стекло довољно знања, мора да траје четири године најмање – истакла је Илић.

Ни онај ко има диплому регуларне медицинске школе није одмах спреман да ради све оно што зна искуснија медицинска сестра.

– Не даје њима могућност та преквалификација да се одмах запосле. Они имају још шест месеци обавезног приправничког стажа на наставним базама. Да ли је то киника или дом здравља, након чека полажу државни испит и тек онда могу да се запосле у некој од здравствених установа – појашњава Ђокић.

Из синдиката кажу да се залажу за то да се систем промени,

– Ја верујем да би сваки директор бирао квалификованог и да му остатак људи не буде оптерећно и да мора да ради за двоје, али је свима јасно да систем мора да се промени – каже Радица Илић у емсији „Београдска хроника“ на РТС-у.

Свима је јасно да се стечена знања током једногодишњег и четворогодишњег образовања разликују, зато из синдиката апелују да се донесу правилници и да мора да се пооштри контрола квалитета рада и обичености оних који брину о здрављу људи.

Софија Вулићевић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар