Почетна » ДА ЛИ ЈЕ ОВО ПРАВДА? Пресмешне казне у Србији добијају се за убиство РОЂЕНОГ детета!

ДА ЛИ ЈЕ ОВО ПРАВДА? Пресмешне казне у Србији добијају се за убиство РОЂЕНОГ детета!

од admin
0 коментар

Ово кривично дело може бити квалификовано као обично убиство, за које је запрећена казна затвора од 5 до 15 година

Последњи монструозни чин који је потресао Србију је пребијање једногодишњег детета. Несрећну бебу је отац Куртеши К. (25) претукао и једногодишњи малишан је од задобијених повреда преминуо.

Дете је јуче са тешким телесним повредама довезено у Ургентни центар и након вишечасоцне борбе, лекари, нажалост, нису могли да га спасу. Беба је имала повреде јетре и слезине, прелом чеоне кости и обостране преломе слепоочних костију.

Монструм који је претукао своје дете је у полицији изјавио да није знао шта ради јер је пио лек против депресије у комбинацији са алкохолом.

Која казна очекује монструма, тешко је са сигурношћу утврдити јер то зависи од много фактора, а између осталог и од тога како ће ово кривично дело бити квалификовано.

Foto: Profimedia/Alamy

Када су у питању убиства деце закон у Србији прописује различите казне у зависности од начина извршења кривичног дела, као и од тога да ли је извршилац у том тренутку био свестан последица, да ли је био под дејством алкохола или наркотика, али и од многих других фактора.

Тако наш закон предвиђа казне затвора од пет до 15 година ако је у питању обично убиство или 40 година ако је кривично дело квалификовано као тешко убиство.

Такође, уколико суд процени да се ради о наношењу тешких телесних повреда квалификованих смрћу, починиоца очекује казна до 12 година.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

Адвокат Владимир Маринковић каже за Телеграф да висина казне починиоцу овог кривичног дела зависи од квалификације. Казне се разликују у зависности од тога како суд узима у обзир околности и начин извршења кривичног дела.

– За сада можемо да нагађамо само. Уколико суд ово дело буде третирао као тешко убиство, највећа запрећена казна је 40 година. На први поглед, можемо рећи да ће ово кривично дело бити квалификовано као обично убиство, за које је запрећена казна затвора од 5 до 15 година – објашњава адвокат Маринковић.

Он каже да поред ових, кривични законик познаје још и друге квалификације како би ово кривично дело могло да се третира.

Foto-ilustracija: Profimedia/Peter Bánoš - ČIF

– Суд може ово убиство да третитра и као наношење тешких телесних повреда квалификованих смрћу и за то дело је запрећена казна до 12 година – истиче Владимир Маринковић.

Он објашњава да за сада нису познати сви детаљи трагичног случаја, па самим тим не можемо са сигурношћу тврдити која казна ће уследити.

Foto: Profimedia

Такође, многе околности ће бити узете у обзир, да ли је био под дејством алкохола, опијата, да ли има психичких проблема и слично, истакао је адвокат Маринковић.

Телеграф

Можда ти се свиди

Оставите коментар