Почетна Друштво ДА ЛИ ЈЕ У ПИТАЊУ ЈОШ ЈЕДАН ТИК ТОК ИЗАЗОВ?

ДА ЛИ ЈЕ У ПИТАЊУ ЈОШ ЈЕДАН ТИК ТОК ИЗАЗОВ?

од Други Пишу
0 коментар

Нема краја Тик Ток изазовима и разним лудоријама на београдским улицама. А синоћ се на друштвеним мрежама појавио видео снимак настао на Дедињу на коме се виде деца која се возе у аутомобилу и то у отвореном гепеку.

На видео-снимку који је објављен на Инстаграм страници мој_бео_град_ види се неколико тинејџера коју се возе у отвореном гепеку у близини КБЦ „Драгиша Мишовић“ на Дедињу.

– Клинци се на Дедињу возикају у отвореном гепеку. Мислим да их је у гепеку троје и још пун ауто унутра и „много су кул“ – пише у опису снимка објављеном на овој страници.

Остаје и даље нејасно да ли је ово спорадичан случај несавесног понашања тинејџера, или ипак нови Тик Ток изазов, због чега деца ово снимају и објављују на друштвене мреже како би имали што више лајкова и прегледа.

Аларм у Србији због опасних Тик-Ток изазова

Тик-ток изазови или синоним за невероватне подухвате, често опасне по живот, постали су нажалост интересантни и нашим тинејџерима, иако је смртних случајева било и у Србији. Плави кит, Момо, цимет изазов, нестанак на 72 сата, петопарац, изазов гутања капсула, само су неки од опасних изазова на друштвеним мрежама у којима учествују деца.

Најновији је такозвани „цар споттинг“ изазов. Није, ипак, ово једини Тик-ток изазов који угрожава безбедност у саобраћају – 2018. године актуелан је био „кики“, изазов да млади изађу из аутомобила у покрету и играју уз песму познатог америчког репера, пише РТС.

– Један од изазова је и да ученик основне школе лежи на пешачком прелазу и сачека да се аутомобил приближи у тој мери, да само скочи и претрчи улицу. То се одвија у вечерњим сатима, тако да возач треба да буде екстремно обазрив, јер не очекују да ће неко искочити – указује едукаторка за безбедност деце на интернету Катарина Јонев Ћирковић.

Смртни случајеви

Пре две године, због прихватања Тик-ток изазова, преминула је десетогодишња девојчица у Италији, која је учествовала у такозваном изазову онесвешћивања. Смртних случајева било је и у Србији, када је исте године дечак пронађен мртав у Раковици.

– Деца су подложна Тик-ток изазовима, јер још немају развијен префронтални кортекс, неопходан за добро расуђивање, промишљање ризика и последица – објашњава психолог Лео Иванишевић.

Истиче и да деца погрешно тумаче норме, јер када виде да „сви“ нешто раде онда то мора да је нормално.

FOTO: INSTAGRAM/MOJ_BEO_GRAD / SCREENSHOT

Никола Тодоровић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар