Почетна » Да ли сте у обавези да пописивачима оставите број телефона и због чега га траже

Да ли сте у обавези да пописивачима оставите број телефона и због чега га траже

од Други Пишу
0 коментар

„Пописивачи питају грађане за контакт телефон у домаћинству за случај да нешто треба да се допуни или провери. Тако је рађено и у претходном попису. Грађани нису у обавези да оставе број свог фиксног или мобилног телефона, али је пожељно да имамо њихов телефон“, рекла је за портал Н1 начелница Одељења за попис становништа Републичког завода за статистику (РЗС) Љиљана Ђорђевић, одговарајући на наше питање због чега се од грађана приликом пописивања тражи да оставе и број телефона.

Саговорница портала Н1 нагласила је да апликација због тога неће кочити пописивача, додајући да он може да настави пописивање и без унетог броја телефона.

„Једино место где мора да се унесе одговор јесте година рођења, па макар и приближан податак о томе уколико се одговор даје за неког другог. Ту апликација зауставља пописивача и не дозвољава му да настави попис без уношења године рођења. За сва друга питања дата је могућност да се упише одговор ‘непознато‘, а то се посебно односи на ситуације у којима неко даје податке за друго лице. Апликација пушта све што је смислено, али упозорава пописивача на податке који се не поклапају. На пример, попис се ради у Крагујевцу, а лице каже да је рођено у Чачку, па ако на питање да ли сте се доселили у ово место одговори ‘нисам‘, апликација ће упозорити пописивача да провери шта је уписао код места рођења“, навела је Ђорђевић.

Да ли апликација за попис прихвата уношење два презимена

Начелницу Одељења за попис становништа РЗС питали смо и да ли је тачно да апликација за пописивање не дозвољава уношење два презимена, на шта нам се пожалило више читатељки.

„У апликацију могу да се унесу оба презимена, само без цртице, која за попис свакако није битна. Ако неко у личном документу има ту цртицу, онда по закону мора свуда је пише, али код пописивања може да се стави размак уместо цртице. Проверили смо то и на примеру неколико наших колегиница које имају два презимена и систем је прихватио оба“, истакла је саговорница портала Н1.

Ђорђевић је подсетила да пописивачи долазе више пута на адресу домаћинства, па тек након неколико неуспешних покушаја да их попишу грађанима остављају обавештење да могу да се јаве инфо-центру.

Пописивачи прикупљају податке директно од грађана, идући „од врата до врата”, при чему одговоре испитаника по први пут уносе у електронске упитнике. Време у које пописивачи обилазе домаћинства је свакодневно од осам ујутру до осам увече, а грађани нису дужни да их пусте у своје домове јер попис може да се обави и испред улаза у стан.

„Такође, уколико је неко болестан и због тога не може да пусти пописивача у стан, или се плаши контакта због епидемије коронавируса, постоји и опција да се у изузетним случајевима пописивање обави телефонским путем“, нагласила је Ђорђевић.

Погледајте сва питања која вас чекају на попису

Сви пописни обрасци налазе се у апликацији коју користе пописивачи, а најпре се уносе подаци за зграду, затим за стан, потом за домаћинство, а онда и за све чланове појединачно. За децу млађу од 15 година одговори се прикупљају од родитеља, усвојитеља, старатеља или хранитеља.

Пописни упитник за домаћинство и стан са свим питањима можете погледати ОВДЕ, а питања која ће бити постављена сваком члану домаћинства ОВДЕ.

Мрежа пописних кругова постоји још од ранијих пописа, а уколико је у неком пописном кругу у међувремену било интензивне градње онда се тај круг дели на два или више делова, навела је саговорница портала Н1.

„Тренутно се све одвија по плану и дневни просеци су веома добри. Свакодневно пратимо ситуацију и надамо се да ћемо до 31. октобра све завршити. Пописивачи који раде брже могу да помогну онима који раде мало спорије и тиме надокнаде евентуални заостатак“, обајснила је Ђорђевић

Извор : Републички завод за статистику

На питање какав је план за случај да попис становништва ипак не буде завршен до 31. октобра, наша саговорница је одговорила да се „засад о томе не размишља“.

„Дуг период је пред нама, а кад се будемо приближили крају проценићемо да ли је негде можда потребно продужити попис за један или два дана. Подсетила бих да смо 2011. године продужили попис у великим градовима, у Београду чини ми се за пет дана. Процениваћемо ситуацију на терену, а засад се све одвија онако како је планирано. Пратимо све и по кућним бројевима, па знамо тачно шта је досад завршено“, напоменула је Ђорђевић.

Четири питања на која грађани нису дужни да се изјасне

Као што је портал Н1 већ писао, грађани приликом пописивања нису дужни да одговоре на четири постављена питања. Реч је о националној припадности и вероисповести, као и о матерњем језику. Могућност да се грађани не изјасне остављена је и код питања да ли имају потешкоће у обављању свакодневних активности због проблема са видом, слухом, ходом, памћењем, самосталношћу при одевању, исхрани, одржавању личне хигијене, као и са комуникацијом.

Додатне информације о попису грађани могу да добију позивањем броја 0800 444 005, а ти разговори се не наплаћују.

Попис је почео 1. октобра и трајаће до 31. октобра у 20 часова. Прве резултате пописа можемо очекивати крајем новембра, када ће бити објављени прелиминарни подаци о укупном броју лица, станова, домаћинстава на нивоу Републике Србије или по општинама.

Никола Којић    Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар

two × two =