Почетна » Данас сазнаје: Тужилаштво за сада неће испитивати Беливука о рушењу у Савамали

Данас сазнаје: Тужилаштво за сада неће испитивати Беливука о рушењу у Савамали

од Други Пишу
0 коментар

Прво основно тужилаштво у Београду за сада неће испитивати Вељка Беливука поводом тврдњи које је изнео, а које се односе на рушење објеката у београдском насељу Савамала, речено је Данасу у овом тужилаштву.

Иако је од рушења у Херцеговачкој улици прошло више од шест година, овај случај се и даље формално истражује.

Како нам је речено у Првом основном тужилаштву, предмет се води против Н.Н. лица, што значи да је и даље у предистражној фази.

Они су прецизирали да се предмет тренутно налази у полицији која поступа по захтеву тужилаштва за прикупљањем потребних обавештења.

Да би ово могао да буде став тужилаштва могло је да се наслути из саопштења које је надређено Више тужилаштво у Београду објавило недавно. У саопштењу је тужилаштво подсетило медије и јавност да оптужени према Законику о кривичном поступку има, између осталог, право да слободно изнесе своју одбрану и да се изјасни о свим чињеницама и доказима који га терете, као и да износи чињенице и доказе у своју корист, при чему није у обавези да говори истину.

“Имајући у виду напред наведено, одбрана окривљеног Беливука, као и било ког другог окривљеног, не повлачи аутоматски реакције државних органа, нарочито уколико се ради о оптужбама које нису поткрепљене материјалним доказима, односно које окривљени може да износи без икаквих органичења, а све у склопу стратегије одбране и процесне позиције у којој се окривљени налази”, навели су из Вишег тужилаштво.

Беливук је почетком недеље већи део свог получасовног изношења одбране посветио односу са највишим представницима власти, тек се повремено осврћући на оптужбе које му се стављају на терет. У складу са тим он је, између осталог, навео да је заједно са Звонком Веселиновићем, косовским бизнисменом проблематичне биографије, организовао рушење објеката у Савамали. Полицијску заштиту, прецизирао је Беливук, обезбедио им је Веселин Милић, актуелни начелник београдске полиције.

Рушење објеката у Савамали догодило се у изборној ноћи, 24. априла 2016. године, када је група маскираних мушкараца грађевинским машинама порушила објекте који су се налазили на траси на којој је планиран пословно-стамбени комплекст Београд на води.

Поред рушења, починиоци су ограничавали кретање слободним пролазницима, везивали људе и одузимали им телефоне. Полиција је позиве грађана који су им овај злочин пријављивали прослеђивала ненадлежној комуналној полицији.

За рушење објеката и везивање грађана још увек нико није одговарао. За поступање полиције која је игнорисала позиве грађана сва кривица сваљена је на Горана Стаменковића, полицијског службеника који је те ноћи био шеф смене.

Он је потписао споразум о признању кривице и због несавесног вршења дужности добио пет месеци условне затворске казне. Ипак, недавно је Стаменковић изашао у јавност са тврдњом да је кривицу признао под притиском тадашње државне секретарке МУП-а Дијане Хркаловић, али и да је постојао договор да му се легализују два објекта која је градио у Мирјеву.

Иако су под притиском јавности у тужилаштву формирани предмети, никада није постојала воља да се истраже починиоци и налогодавци. То није учињено чак ни након што је тадашњи премијер Србије Александар Вучић рекао да је за рушење одговоран врх градске власти.

Подсетимо, те 2016. године два највиша функционера у Београду били су Синиша Мали, као градоначелник и Горан Весић, као градски менаџер. Синиша Мали је након функције градоначелника именован на место министра финансија, док се помиње да би у новој Влади Србије могло да се нађе места и за Горана Весића.

Вељко Беливук се пред Посебним одељењем Вишег суда у Београду брани од оптужби да је организовао криминалну групу која је починила седам тешких убистава и низ других кривичних дела.

В. Јеремић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар