Почетна Друштво „Данас Србија стаје!“ Пољопривредници пети дан на улицама: Панчево поново потпуно блокирано, затворен пут ка Косову и Рашки

„Данас Србија стаје!“ Пољопривредници пети дан на улицама: Панчево поново потпуно блокирано, затворен пут ка Косову и Рашки

од Други Пишу
0 коментар

Пољопривредници данас имају састанак у Влади Србије, а од исхода тог састанка зависиће и наставак протеста који се већ пет дана одржавају у више градова Србије. И данас су блокиране саобраћајнице широм Србије, а први пут од када трају протести пољопривредници из околине Краљева су блокирали излаз из Краљева ка долини Ибра, односно ка Рашки.

„Блокирали смо магистрални пут у насељу Конарево. Ово је једини пут који води ка Рашки, Новом Пазару и Северу Косова. Зато до сада нисмо хтели да га блокирамо. Али, с обзиром да се ништа не дешава са нашим захтевима и да проговори трају, остајемо до испуњења“, каже један од сточара из села Роћевићи.

Суботица: Блокирана улица у центру града

У Суботици је у току блокада Штросмајерове улице у центру града. Пољопривредници су је блокирали јутрос, када је почео састанак у Влади Србије, док је подвожњак у Максима Горког проходан за саобраћај. У зависности од исхода састанка у Влади Србије, суботички пољопривредници ће одлучити да ли ће се повући или наставити протест.

Почела блокада на Ибарској магистрали

Како преноси РТС, пољопривредници из чачанског и краљевачког краја блокирали су машинама раскрсницу у Мрчајевцима, одакле се пут одваја за Краљево и Крагујевац.

На блокади на улазу у Зрењанин, из правца Новог Сада и даље је напето, а атмосфера близу инцидента, кажу пољопривредници који су блокирали пролаз. Овде је јутрос дошло до инцидента, када је један возач вербално напао пољопривредника Д.Р. да ће му зољом разбити возило. Интервенисала је полиција и направила записник.

Не може ни у Панчево ни из њега

Блокиран је шабачки пут код Новог села, саобраћај се преусмерава преко споредних путева за њиве, пише Данас.

Како исти портал преноси, панчевачки пољопривредници тракторима су блокирали све излазе из града у правцу Београда, а из Панчева се не може ни локалним путевима који су били проходни претходних дана.

Министарка пољопривреде извиждана данас на 90. Сајму пољопривреде

Пољопривредници су организовали бучан „дочек“ гостију на отварању Новосадског сајма, преноси портал 021.

Звиждуци пољопривредника, добацивање „Уа“ и трубљење паркираних трактора дочекало је и министарку пољопривреде Јелену Танасковић.

„Звиждимо јер је однос према нама сраман, ни прошлогодишња обећања нису сва испуњена, нити све субвенције исплаћене, посебно нису за сунцокрет. Више нас неће преварити“, кажу из Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије која окупља седам удружења пољопривредника из Војводине и Шумадије.

Блокирани Богатић и Сента

Чента је потпуно затворена, блокаде су на путу Зрењанин-Београд и према Баранди. Кроз ово место нема проласка до окончања преговора у Влади Србије, кажу пољопривредници.

Блокиран је и Богатић, као и шабачки пут ка Лозници. Саобраћај се одвија локалним путевима.

Блокиран је и Бач. Наплатна рампа код Змајева је затворена.

Пољопривредници из Раче Крагујевачке заустављени су код Мале Крсне.

Чланови Удружења најављују могућност нових блокада.

„У нашој земљи, нашим рукама, остала је још само производња хране, и због тога данас Србија стаје! Ако данас не успемо, и то ће нам се отети. У 9 часова сви блокирајте, трубите, турирајте. Сви остали станите поред тих трактора. Хвала“, речи су из саопштења Уједињених удружења пољопривредника Србије.

Где су све највљене блокаде?
Како најављује Уједињено удружење пољопривредника Србије, настављене су блокаде путева у Србији до испуњења свих захтева који су предати Влади Србије. Састанак преговарача и представника Владе заказан је за 9 часова, а ово су деонице које ће бити блокиране до 10 часова, али и дуже, док се не испуне захтеви.

Биће блокирани путеви Бачка Паланка: правац Нови Сад-Бачка Паланка, Змајево – петља на аутопуту, Нови Сад – Сајам и Темерински мост ,Србобран – пут Нови Сад-Србобран, Кљајићево – пут Врбас-Сомбор правац ка Суботици, правац ка Оџацима, Бачка Топола – пут Бачка Топола-Суботица, Кузмин – гранични прелаз Сремска Рача, Ада – центар града, Башаид – пут Зрењанин-Кикинда, Нова Црња- Степчанска раскрсница, гранични прелаз Српска Црња, Арадац – пут Нови Сад-Зрењанин, Фаркаждин – пут Панчево -Зрењанин, Чента – пут Београд-Зрењанин, Панчево – оба правца ка Београду, Пожаревац – прилаз источној Србији, Краљево – сви прилази граду блокирани, Завлака – пут Вљево-Лозница, као и Шабац-Крупањ, Богатић – центар и транзит блокирани, Равње – транзит Баново Поље транзит.

Подсећамо, протести су јуче одржани у Суботици, Новом Саду, Зрењанину, Панчеву, али и у Мачви, као и Шумадији, одакле су пољопривредници тракторима кренули ка Великој Плани и даље Пожаревцу. Они су тада поручили да их не интересују усмена обећања, нити оно што су поједини договарали са председником Србије Александром Вучићем.

Влада Србије је прихватила део захтева пољопривредника уредбом донетом 18. маја, међутим они су рекли да ће остати на улицама до потпуног испуњења захтева.

Novi Sad paori blokada Foto:Nenad Mihajlović/Nova.rs

Сања Радовановић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар