Почетна » Деца из Новог Пазара оболела од туберкулозе под контролом лекара

Деца из Новог Пазара оболела од туберкулозе под контролом лекара

од Други Пишу
0 коментар

Ученици основних школа „Братство“ и „Стефан Немања“ из Новог Пазара оболела од туберкулозе су под контролом лекара, али ако буде потребе биће пребачени на лечење у Дечју болницу за плућне болести, ковид и ТБЦ у Београду.

Управница ове болнице др Оливера Остојић каже да су они спремни за прихват деце, ако буде потребно.

-С обзиром на епидемиолошку ситуацију у Новом Пазару, ми смо у приправности. Одвојен је простор за смештај те деце и чекамо одлуку лекара у Новом Пазару да ли ће бити потребе за хоспитализацијом и даљом дијагностиком и лечењем ђака код нас – каже она за „Блиц“.

Болест је откривена код деветоро ђака ових школа. Здравствено стање деце је стабилно и без компликација, јер су сви вакцинисани по рођењу и примају редовну терапију. У току је и тестирање осталих ученика и наставног особља у тим образовним установама.

Дечја болница за плућне болести, ковид и туберкулозу у Београду једина је установа на целом Балкану у којој се лече деца од ТБЦ-а. Лечење је дуготрајно, оболела деца морају да буду у болници најмање 56 дана, а терапија се наставља и касније, у кућним условима. Због специфичности болести, ова деца су потпуно одвојена од спољашњег света, једини контакт имају са лекарима, медицинским сестрама и васпитачима и наставницима који им предају и тако помажу да, и поред боравка у болници, не заостају у школовању. Зато им је потребна наша помоћ. Неопходни су им нови кревети, намештај, школска помагала, играчке… Блиц фондација је покренула акцију за помоћ оболелој деци. Наша и ваша помоћ, добри људи, омогући ће да њихови дуги и суморни болнички дани протекну у лепшем амбијенту.

Како да помогнете

Сви људи добре воље који желе да помогну акције „Блиц фондације“ могу да пошаљу СМС на хуманитарни број 2552 или да уплате средства на динарски текући рачун „Блиц фондације“:

325-9500500148315-93 или на девизне рачуне 9601500148316 70 – за уплате у еврима; 9604500148318 49 – за уплате у швајцарским францима и 9602500148317 62 – за уплате у доларима, ОТП БАНКА СРБИЈА А.Д. НОВИ САД. Цена поруке 100 динара (важи за све мреже).

Одељење за туберкулозу у овој дечијој болници урађено је типски, баш за потребе деце са овом болешћу – што значи да деца имају посебну трпезарију, терасу дуж целог одељења, велике прозоре с доста светлости и могнућношћу сталног проветравања, али с обзиром на тежину болести коју имају ова деца, и вишемесечно лечење, свака врста помоћи им је добродошла.

Иако је уврежено мишљење да је туберкулоза искорењена, на жалост, она је још ту, међу нама. Тако и овај последњи случај оболеле деце у Новом Пазару није и први у овом граду. Пре епидемије короне, у овој болници лечило се читаво одељење једне новопазарске средње школе. Када букне епидемија, дешавало се да се на овом Одељењу леже целе породице. У Новом Пазару годишње од туберкулозе оболи око 50 особа, а током прошле године потврђено је око 30 таквих случајева.

И сада је у питању породична епидемија, у којој је оболело шесторо деце из две основне школе, а болест је регистрована половином прошлог месеца. На срећу, остала до сада тестирана деца су била без симптома и за сада нема сумње да су заражена вирусом туберкулозе. Ипак, сви су на опрезу. Родитељи су упозорени да обрате пажњу на симптоме код своје деце и да их обавезно доведу на тестирање уколико дужи временски период имају температуру, ноћно знојење, малаксалост и губитак телесне тежине

-Инфекција Mycobacteriumom tuberculosis у дечјем узрасту се јавља као последица контакта са оболелом, најчешће одраслом особом, која кашље и искашљавањем изазива инфекцију особа у окружењу. Практично, деца обољевају, али скоро никада нису преносиоци у узрасту до 10г, а у адолесценцији могу да имају плућне фоме туберкулозе које одговарају онима код одраслих оболелих, и тада могу бити и извор инфекције. Вакцинација БЦГ, која се изводи одмах по рођењу, има одличан заштитини ефекат од тешких, компликованих форми, које би за најмладју популацију могле бити драматичне – каже проф.др Зорица Живковић, начелница Одељења туберкулозе у београдској Дечијој болници за плућне болести и објашњава:

-У нашој средини појава туберкулозне инфекције код деце је присутна и поред адекватно вођене БЦГ вакцинације, с обзиром да постоје жаришне локације, миграције становништва, удружене хроничне и имунокомпромитујуће болести одраслих, што су све фактори ризика. На нашем одељењу у Дечјој болници за плућне болести и туберкулозу, након пандемије, хоспитално је лечено више од 20 малишана свих узраста са различитим формама туберкулозе. Основно је на време проверити контакте у породицама и околини оболелог одраслог пацијента, а децу озбиљно пратити, и најбоље централизовано испитивати, како би се исти дијагностички протокол применио и самим тим и најбољи третман преопручио.

У овој болници, на жалост, нема предаха. Мали пацијенти долазе са свих страна Србије и целог региона. Због свега тога потребна им је помоћ како би боравак у овој установи малишанима био угодан колико је могуће у тим болничким условима. Блиц фондација је заједно са људима добре воље ту да помогне. Хајде да заједно учинимо нешто добро за ове мале болеснике!

Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар