Почетна » Дечаку из Алексинца одузета златна медаља иако је убедљиво и регуларно победио

Дечаку из Алексинца одузета златна медаља иако је убедљиво и регуларно победио

од Други Пишу
0 коментар

Ученику четвртог разреда Основне школе „Љупче Николић“ из Алексинца Вукашину Стојковићу такмичење у пливању одржано у нишкој хали „Чаир“ остаће заувек у ружном сећању јер су му организатори такмичења одузели златну медаљу само десет минута након што су му је доделили, иако је убедљиво победио.

Такмичење је организовао Савез за школски спорт града Ниша, а међу пливачима је поред Вукашина било још неколико ученика из Алексинца, али ни они нису добили медаље иако су их заслужили пласманом на једно од прва три места.

Организатори такмичења одузимање медаља деци која су их заслужила правдају тиме да су медаље биле намењене искључиво ученицима из Ниша јер је у питању било градско школско првенство, али родитељи сматрају да нема никаквог оправдања за то што се на базену догодило.

Кристина Стојковић, мајка десетогодишњег Вукашина Стојковића, казала је за агенцију Бета да је њен син и претходне три године учествовао на истом такмичењу и тада је добијао медаље, иако се и тада такмичио као ученик школе из Алексинца.

„Дете се вратило са базена потресено и постиђено. Прогласили су га за победника, био је на победничком постољу и добио медаљу, али само десетак минута након тога неко од организатора је пришао и рекао му да мора да скине медаљу и да је да дечаку који је освојио друго место“, истакла је Стојковић.

Она је нагласила да се њен син, као и друга деца из Алексинца, није сам пријавиио за такмичење, већ је позив за учешће добила школа и преко школе је био пријављен.

„Са децом је била педагог школе, а на трибинама су били и родитељи друге деце који су покушали да реагују када су нашем сину одузели медаљу, али узалуд. Вукашину су рекли да ће свакако ићи на републичко такмичење јер је резултатом то заслужио, али да медаљу неће добити“, казала је Стојковић.

Према њеним речима, додатно их је погодило понашање организатора након покушаја родитеља да исправе неправду према Вукашину јер су им поручили „да они у Алексинцу могу да деле медаље коме хоће, али да то не могу да раде у Нишу“.

„Нико не жели да дели медаље, већ да их добију пливачи који су их заиста заслужили. Уместо да говоримо о мотивисању деце да се што више баве спортом, ми у 21. веку говоримо о одузимању медаље“, нагласила је Стојковић.

Она је додала да је њен син стабилан дечак, решен да настави да тренира пливање упркос томе што му се догодило на „Чаиру“. Стојковић је подсетила да Алескинац нема базен тако да родитељи свакодневно возе децу на тренинге у Ниш.

Јован Јовановић из Савеза за школски спорт града Ниша рекао је за агенцију Бета да је ученик из Алексинца грешком протокола добио медаљу и да је због тога морала да му буде узета.

„На ‘Чаиру’ је организовано првенство града Ниша и медаље и признања за победнике обезбеђује Савез за школски спорт града Ниша. Деца која нису из Ниша учествовала су да би остварила пласман на републичко такмичење, али пошто су они били учесници окружног такмичења, а не градског, за њих није било медаља, јер окружно такмичење нико не покрива наградама“, рекао је Јовановић.

Према његовим речима, наставници који доводе децу из других места на такмичења у Ниш, не само у пливању већ и у другим спортовима, за ту праксу додељивања медаља само победницима градског такмичења знају већ 20 година и никада до сада није било проблема због тога.

Јовановић је казао да је са ученицима из Алексинца ове године дошла педагог школе, која очигледно није о томе било обавештена.

„Претходних година су медаље добијали и пливачи из Алексинца, али зато што смо имали вишак медаља па да нам не би стајале у фиоци. Ове године то није био случај“, изјавио је Јовановић.

Он је казао да јесте ружно дати медаљу па је узети, али да то није учињено, без медаље би остало дете коме је по пропозицијама такмичења медаља била намењена.

Бета/Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар