Почетна » ДЕДА ЂОКА ИЗ НОВОГ САДА ОД ПОШТАРА САЗНАО ДА ЈЕ УМРО: Не знам како преживљавам ово што сам мртав!

ДЕДА ЂОКА ИЗ НОВОГ САДА ОД ПОШТАРА САЗНАО ДА ЈЕ УМРО: Не знам како преживљавам ово што сам мртав!

од admin
0 коментар

Ђорђе Милошевић (79) из Новог Сада проглашен је мртвим 19. јануара ове године, а да је „мртав“, сазнао је сасвим случајно пре непуних месец дана, када није успео да региструје аутомобил, а поштару је забрањено да му исплаћује пензију.

Нисам знао да сам „умро“ на Богојављење, 19. јануара, на Клиници за неурологију КЦВ, све до 26. јула. Баш ми је тешко да причам о томе, под великим сам стресом, а још имам троструки бајпас, дијабетичар сам… – започиње Ђорђе своју несвакидашњу исповест за наш лист.

Наиме, 26. јула Ђорђе је ангажовао агенцију за регистрацију да у његово име изврши регистрацију аута који је купио.

– Касније тог дана зове ме агент и каже: „Ђоко, дођите одмах, не могу да региструјем ауто, кажу да сте ви покојник!“ Занемео сам. Сео на столицу и прво помислио: „Можда га нисам добро разумео“. Несхватљиво ми је било да ми неко каже да сам покојник. Одмах смо то пријавили полицији. Сутрадан сам разговарао са службеницом матичне службе и рекао јој да је у питању грешка, да сам ја жив, да нисам умро. Тада сазнајем да сам грешком уписан у књигу умрлих на основу потврде о смрти Клиничког центра Војводине, Клинике за неурологију у Новом Саду, издате 19. јануара, са свим мојим подацима, односно са мојим личним именом, ЈМБГ, датумом рођења и са мојом адресом, коју је потписао лекар проф. др Милан Цвијановић. Шок, неверица, не знам како сам то преживео – прича видно узнемирен Милошевић док нам показује званично заведену потврду о смрти.

– Јуче сам подигао и извод из матичне књиге умрлих. Комплетно моји подаци – и да сам рођен у Иригу и да сам удовац, име и оца и мајке… Ма страшно, не знам како преживљавам ово. Али, људи, да мене неко прогласи мртвим још у јануару и да ја сазнам сасвим случајно у јулу, то је несхватљиво. Ја не могу ни код лекара, не могу лекове да подигнем, не могу пензију да подигнем, где год одем кажу: „Па ви сте покојник!“ Пре месец дана ми је поштар рекао да су га напали како је смео да ми исплати пензију када сам ја мртав, а човек им каже: „Како мртав, ја годинама знам чика Ђоку и ви мене сада правите лудим“. Ово је хорор који не знам како ћу преживети – јада се Ђорђе, који се и даље званично води као мртав човек, без права на пензију и лекове.

Како даље каже, размишљао је о свему ових дана.

– И, замислите, тог дана је умро неко. А ко је умро? Не може бити још један човек са мојим ЈМБГ и свим мојим подацима. Јако сам разочаран и бесан због свега тога, ноћу не могу да спавам, плашим се – каже Милошевић.

КОБНА ГРЕШКА
Тужићу их све!
Како каже наш саговорник, у договору са својим адвокатом одлучио је да тужи све који су криви за овакав пропуст:
– Ово је страшно. Па како тај лечи онда људе ако не зна ко му је умро. Да ли се неко од њих пита шта ја све преживљавам откад сам то сазнао. Људи који ме знају крсте се, сви су у чуду да може, како они кажу, „таква грешка да се направи“. Која грешка, ово је безобразлук – каже Милошевић.

Курир/Слађана Стојановић

Можда ти се свиди

Оставите коментар