Почетна » Део сиромашних није у систему социјалне заштите

Део сиромашних није у систему социјалне заштите

од admin
0 коментар

 

Иако им није одобрено да помоћ развозе, како су тражили, од 17 до 21 час, у време забране изласка, нису одустали од хумане мисије и намирнице допремају грађанима пре почетка полицијског часа.

У просторијама тог удружења грађана, у Улици Николе Пашица 30, формиран је дистрибутивни центар у који Ужичани, од 9 до 15,30 часова, доносе намирнице. Активисти их разврставају и пакују, а онда их комби возилом допремају на адресе старих, болесних и непокретних грађана, сиромашних породица и осталих који живе у изузетно лошим материјалним приликама.

Дејан Крчевинац, председник УОЛ, каже за Данас да је акцију покренуо након призора са којима се суочио приликом куповине коју је одобрила Влада Србије за старије од 65 година, у којој је био са својом мајком.

„Док сам био у Лидлу, али и на још пар места, приметио сам неколико суграђана који су дошли сами и без маски да би купили по два кромпира и пет јаја. За више намирница нису имали пара. Једна бакица је купила само две супице у кеси. Страшно је било то гледати. Помогао сам јој да купи још нешто. Погурена до земље, кренула је пешке према насељу Крчагово. Плашила се да не закасни, па сам је одвезао својим колима до њеног стана, како би се вратила до 7 часова“, сведочи за Данас Крчевинац.

Ужичани су, каже, одлично прихватили хуманитарну акцију и доносе помоћ коју је добило на стотине људи.

„Све што добијемо, покушавамо да поделимо што пре“, наводи Крчевинац и додаје да се ужичко предузеће „Текстил“ придружило акцији и да ће обезбедити гориво за његов комби, којим се помоћ превози.

Лига је обавестила Градски штаб за ванредне ситуације о својој акцији и затражила дозволе за кретање од 17 до 21 час за своја три члана и наведени комби. У захтеву, од 25. марта, наводи се да је „развожење помоћи веома тешко изводљиво у времену када су сви грађани на улицама“.

Међутим, то им није дозвољено. Уз наводе да „градска управа искрено подржава сваку акцију помоћи суграђанима за време епидемије вируса Цовид-19“, из кабинета градоначелика Тихомира Петковића сугерисано им је да се обрате ужичком Црвеном крсту.

„Како бисмо спречили евентуалне нежељене последице при расподели помоћи, донели смо одлуку да се, на нивоу града, сваки вид помоћи, нама познатих добровољних акција, врши синхронизовано преко Црвеног крста Ужице. Црвени крст са својим волонтерском службом је на најбољи могући начин обучен да нашим суграђанима, којима је неопходна, помоћ достави на најбезбеднији и најефикаснији начин“, наводи се у одговору градоначелника.

Градоначелник је предложио Лиги да контактира Црвени крст Ужице, који ће са њима кородинисати прихват и расподелу хуманитарне помоћи коју су лигаши прикупили.

Крчевинац објашњава да је био у Црвеном крсту, али да је њихов систем рада, како каже, другачији.

„Они добијају намирнице од државе и расподељују их на основу спискова Центра за социјани рад. С друге стране, нама грађани дојављују коме је потребна помоћ и у томе не греше. Неким Ужичанима држава није одобрила социјалану помоћ, иако живе у нехуманим условима и сиромаштву, а то њихове комшије знају боље од Центра за социјални рад. Туга је на какве случајеве наилазимо и у каквим условима живе људи, али њих нема на списку Центра за социјални рад“, додаје наш саговорник и истиче да ће Лига наставити да прикупља и дели помоћ. Н.Ковачевић

Н. Ковачевић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар

5 × five =