Почетна » Деспот Лазић: Министре, МОЛИМ ВАС, дајте плату мојој учитељици!

Деспот Лазић: Министре, МОЛИМ ВАС, дајте плату мојој учитељици!

од admin
0 коментар

Јучерашњи текст „Блица“ о укидању плате учитељици Деспота Лазића изазвао је прави земљотрес у Министарству просвете, а Деспот Лазић (8) из Бајине Баште поручио је Срђану Вербићу – Министре, молим вас, платите моју учитељицу! Тешко сам болестан и не могу да идем у школу, али желим да учим као и моји вршњац. .

Деспот је „дете-лептир“ како се називају пацијенти који имају неизлечиву болест коже што му не дозвољава да похађа редовну наставу.

Прошле школске године, као ђаку прваку часове му је код куће држала учитељица Марина Петронијевић, која је за то добијала плату од Министарства просвете. Међутим, када је Деспот кренуо у други разред, просветне власти су учитељици укинуле плату, а тиме и право дечаку да се образује под јединим околностима које му болест дозвољава.

И поред свега, без динара накнаде, учитељица Марина држи Деспоту часове волонтерски, три дана у недељи.

– Плакао сам десет дана када учитељица није долазила. Сада плачем јер она ради бесплатно – јада се малишан.

Преблаго је рећи да су Деспотови родитељи кивни на државу. Кажу, цела Србија се летос расплакала када је о судбини њиховог сина читала у „Блицовом“ серијалу „Срце за децу“.

– Вербићу, моје дете је болесно. Дај му право да се школује! У првом разреду ишао је у школу неколико месеци, али је зарадио сепсу од које умало није умро. Он од болова и свраба не може да издржи седење у клупи. По струци сам конфекционар, а мука ме је, превијајући синовљеве ране и читајући литературу о његовој болести, натерала да нешто научим и из медицине. Зар још треба да будем учитељ, поред целодневног бдења над њим? Имај милости, Вербићу, Деспоту за завоје месечно треба 2.000 евра – јеца мајка Софија Лазић.

И Радомир Филиповић, председник општине Бајина Башта, сматра да је мали Деспот трагично дискриминисан.

– Апелујемо на Министарство просвете да нађе новац да се учитељица плати и да са Деспотом ради сваки дан. У супротном, општина ће покушати да обезбеди новац за учитељицу – каже Филиповић.

ШКОЛЕ СЕ СНАЛАЗЕ
Још осморо ученика из Златиборског округа погођено је укидањем новца школама за кућну наставу. Ево како су неке школе покушале да изађу у сусрет болесним ђацима:

ОШ „Вук Караџић“, Прибој
Тешко покретном седмаку наставници су прошле године држали часове, за шта их је плаћало Министарство. Сада су ослобођени одређених активности да би држали часове болесном ђаку.

ОШ „Краљ Петар Други“, Ужице
Седмак због дистрофије не може у школу, ученица другог разреда због операције срца не долази зими. Наставници којима је прошле године Министарство плаћало за наставу у кући, сада часове деци држе волонтерски.

ОШ „Владимир Перић Валтер“, Пријепоље
Нађено је решење да се помогне прваку. Колектив се организовао и већина запослених од своје зараде даваће новац једном учитељу који ће бити задужен за тог првака.

Срце ме боли кад гледам Деспота

Житељи Бајине Баште су у шоку. Мало ко није чуо за Деспотову болест, али нико није остао равнодушан на сазнање да је учитељици њиховог младог суграђанина укинута плата.
Бошко Вилотијевић, комшија породице Лазић, каже да Деспота зна од рођења и да се згрануо када је чуо да је Министарство његовој учитељици укинуло плату.
– Срце ме заболи кад гледам Деспота како са терасе посматра вршњаке како се играју, а он не може. Неверовато да таквом детету Министарство ускрати право на учитељицу, нек се срами ова држава – револтиран је Вилотијевић.

Срђан Вербић обећао да ће решити проблем

Јучерашњи текст „Блица“ о укидању плате учитељици Деспота Лазића изазвао је прави земљотрес у Министарству просвете.

Министар Срђан Вербић хитно је послао своје изасланике у Бајину Башту, који су после састанка у ОШ „Свети Сава“ синоћ обишли и Деспота и његову породицу.

– Рекли су да Деспот има право на школовање. Извинили су се и обећали да ће све учинити да исправе неправду. Објаснили су нам да је све ово изазвао некакав пропуст у администрацији. Колико сам схватила, жалба коју је послала школа после укидања плате Деспотовој учитељици није дошла у праве руке – каже Деспотова мајка Софија Лазић.

Раније током дана огласио се и сам Вербић, поручивши да ниједном детету не може бити укинуто право на образовање.

– У случају ученика Деспота Лазића процедура није до краја спроведена, што је узроковало и финансијски проблем у исплати зараде за учитељицу. Најважније је да је настава за Деспота и даље одвија. Евидентно не знају сви у образовном систему шта су им права и обавезе – навео је Вербић у допису редакцији „Блица“. С. Т

С. Т./ В. Л.    Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар