Почетна » ДЕВЕТИ ДАН ПРОТЕСТА У СРБИЈИ Студенти подржали раднике, они студенте (ФОТО И ВИДЕО)

ДЕВЕТИ ДАН ПРОТЕСТА У СРБИЈИ Студенти подржали раднике, они студенте (ФОТО И ВИДЕО)

од admin
0 коментар

Девети „Протест против диктатуре“ грађана незадовољних резултатима на изборима за председника Србије, на којима је победио актуелни премијер Александар Вучић, одржан је у неколико градова у Србији.

Данашње окупљање студената почело је, за разлику од претходних, испред Владе Србије, а не Дома Народне скупштине.

Разлог за то је протест радника фабрике ИМТ из Раковице, која је од 2015. године у стечају. Они су више пута протестовали испред Владе тражећи неисплаћене зараде и покретање производње.

Окупљени, међу којима има највише младих људи, али и старијих грађана и људи с децом, носе државне заставе, транспаренте „Немој се бунити, немој гласати“, „Радник није роб“, „Укључи ТВ све је у реду“, „Сви смо ми ИМТ“, „Радници уз вас смо“, „И ваздух сте приватизовали“, „Нико не сме бити гладан и без дома“, „Радници Гоше без предаје“.

На ракрсници Немањине и Улице кнеза Милоша налази се велики транспарент на коме пише „Фер слободни избори, слобода медија, департизација, заштита и побољшање радних права“. Саобраћај је обустављен у Немањиној улици.

Неки од учесника „изгазили“ су заставу на којој је предизборни лого изабраног председника Александра Вучића, а појавила се и група „белих мантила“ који су се представили као студенти Хемијског факултета.

Неки од окупљених носе заставу Војног синдиката који је протестовао у суботу, и синдиката Слога. Представници синдиката Слога су одржали и кратке говоре у којима су позвали на „борбу против система, а не појединца“.

Окупљени су одржали и минут ћутње за Драгана Младеновића, радника Гоше који је пре три недеље извршио самоубиство због тешке материјалне ситуације.

На челу колоне се налазе транспаренти „Ни Вучић ни ДОС, већ радни народ“, „Радник није роб“, „Народ гладује, елита се радује“ и „Вучићу Шредеру“.

Окупљени узвикују „Студенти, радници – заједно смо најачи“ и дувају у пиштаљке.

Протестна поворка у којој је више хиљада људи кренула је нешто после 18.30 од Владе Србије у Београду Немањином улицом ка Тргу Славија. Демонстранти су потом стигли до Правног факултета, а током шетње кроз Београдску улицу узвикивали су „Вучићу лопове“, „Нећу мртве гласове“, „Покрали сте изборе“ и „Онесвести се“.

Учесници „Протеста против диктатуре“ стигли су потом до Вуковог споменика, а на углу Рузвелтове и Булевара краља Александра сели на улицу и певали „Вуче,вуче, бубо лења“.

Позивали су грађане повицима изађите напоље, док су им поједини становници Београдске улице махали са прозора и тераса и снимали колону мобилним телефонима.

У Београдској су запаљене и бакље, а током шетње од Трга Славија до Крунске улице није било уличне расвете.

Демонстранти одали почаст Славку Ћурувији испред РТС-а

Учесници „Протеста против дикатуре“ у Београду одали су испред зграде Радио-телевизије Србије минутом ћутања почаст убијеном новинару Славку Ћурувији, који је убијен на данашњи дан пре 18 година и чије убиство до данас није расветљено.

„Налазимо се испред РТС-а да мало објективније извештавају. На данашњи дан убијен је Славко Ћурувија. Те године је министар за информисање у Влади Србије био Александар Вучић. Вучић је изјавио да ће се осветити Ћурувији кад тад. Он је потом убијен“, поручено је са разгласа.

Скуп и даље не обезбеђује униформисана полиција, али су приметни полицајци у цивилу.

Како се наводи на Фејсбук страници „Против диктатуре“, студенти захтевају смену политичке елите на челу с Александром Вучићем, фер и слободне изборе, смену чланова Републичке изборне комисије и Регулаторног тела за електронске месије, слободу медија која би се огледала у смени одговорних уредника Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине и оштрих казни за уреднике свих медија који крше медијске законе и кодекс.

Студенти затим траже моментално разрешење свих страначких и корумпираних функционера у јавним предузећима, децентрализацију, као и промену приоритета економске и социјалне политике, побољшање права свих радника, заштиту животног стандарда становништва и у потпуности јавно финансирано и свима доступно образовање и здравство.

Нови Сад: „РИКнула нам држава“

„Доста нам је да се овако живи и желимо да направимо стварну промену система“, рекла је за лист Данас студенткиња прве године Академије уметности у Новом Саду, док су се грађани окупљали на протесту у Новом Саду код Рибље пијаце. По прохладном времену, али без кише која је престала да пада сат пре уобичајног почетка протеста у 18 сати, плато на Тргу републике се попуњавао људима. Синоћ је био један од најуочљивијих транспарената: „РИКнула нам држава“. Пре шетње новосадским улицама, студенти су преко разгласа окупљенима поновили своје захтеве који су од претходног дана усаглашени у свим градовима где се протести одржавају.

– Смета нам цела тајкунска екипа која нас краде сваки дан. Она нам не да да нормално живимо. Доле таква елита, такви нам не требају. Тражимо заштиту права и побољшање статуса свих радника, а то подразумева измену закона о раду у циљу побољшања положаја радника и хитно повећање минималне цене рада. Треба нам и боримо се за бесплатно школовање и здравствено осигурање, као и за побољшање здравствених услова за болесне, рекао је, између осталог, представник Студентског покрета Нови Сад који организује протест у Новом Саду.

Колона је кренула уобичајеном рутом која се већ данима завршава код зграде Владе АП Војводине на Булевару Михајла Пупина, где више хиљада људи „падне у несвест“ а потом пева дечју песму „Ко се боји вука још…“

Александар Попов, директор Центра за регионализам

Александар Попов, директор Центра за регионализам, био је на протестима и 1968. и 1996/97, па 2000, а ево, затекли смо га са унуком како стоји на платоу и подржава данашње протесте: „Ово је један систем где се у потпуности влада досијеима и где би вођа волео да буде јако вољен и онда га страшно живцира када се то не дешава, рекао је за лист Данас Александар Попов, који је замољен и да протумачи изразито левичарски карактер садашњих студентских захтева.

„Они су једно угодно изненађење за већину нас који смо мислили да је већину младих у нашој земљи или узео национализам под своје или да су летаргични и да их је баш брига за све. Демантовани смо овим захтевима у потпуности. Показало се да када млади схвате суштину приче, када се то све њих лично дотакне, они се пробуде. Захваљујући студентима је пре 20 година Милошевић признао пораз на локалним изборима. Дакле, када млади препознају да се суштина тиче њихове будућности, они дигну свој глас. Тако се и сада десило и то је за мене заиста угодно изненађење. Ово је њихова прича. Наша генерација јесте забрљала и наше је само да стојимо ту, иза њих, и да их жестоко подржимо. Мислим да су им захтеви веома зрели и да ова генерација показује једну велику зрелост у свему томе“, нагласио је Попов.

Протести у Нишу: Учесници траже културу, а не диктатуру

Око две хиљаде Нишлија учествовало је вечерас у „Протесту против диктатуре“ и протестној шетњи која је као и претходних осам поподнева кренула са Трга краља Александра, а завршила се испред Градске куће.
Као и претходних дана и вечери, на челу колоне налазили су се млади са бубњевима и великим транспарентом „Ово је земља за нас“.

Уз већ добро познате транспаренте „Није наш председник“ „Ав, ав, ав“, учесници протестеста носили су и транспаренте на којима је писало „Културу, а не диктатуру, „Продајем гласачке листиће, мало коришћене, испеглане“, „На папиру си покрао на улици не можеш“.

„Врати баби пензију, покрао си изборе, готов је, ав, ав, ав“, само су неке од парола које су скандирале Нишлије које су вечерас учествовале у протесту.

У колони која је прошетала централним градским улицама налазили су се пре свега студенти, али било је и професора нишког Универзитета, чланова Удруженог покрета слободних станара и невладиних организација, као и радника пропалих нишких друштвених фирми.

Ужице: Смањује се број демонстраната

Због кише, свега тридесетак Ужичана је било вечерас на протесту Против диктатуре. Они су се, осми дан заредом, окупили на Тргу партизана, а потом су прошетали градским улицама.

Уз звуке питашљки, трубица и бубња, повике „Ав, ав,ав“ и друге, током протестне шетње су носили пароле „Не дам да ми копају по глави, то је мој бес“, „Пре бих гладовала, него појела твој сендвич“, „Криви сте за све“, „Диктатор“…

Протест, на коме се и даље нико није обраћао окупљенима, протекао је мирно и нови је заказан за сутра у 19 часова на Тргу партизана.

Пожаревац: „Био једном један АВ, какав АВ, страшан АВ“.

Прексиноћне протесте младих „Против диктатуре“ обележиле се новине, као и реакције окупљених на претње које су им упућене. Демонстранти су се договорили да током шетње не узвикују пароле јер, како су рекли, из поштовања према члановима СНС-а који су се претходних дана много узбудили због њиховог хорског певања и скандирања, већ ће да буку праве звиждањем из пиштаљки.

Друга новост је и „културни додатак“ који се пре поласка у шетњу одиграо. Наиме, радило се у томе да је један демонстрант рецитовао популарну дечју песму „био једном један лав“ са измењеним насловом и речима песме у „био једном један АВ, какав АВ, страшан АВ“…, алудирајући на, још увек, актуелног премијера Србије. Док је он читао прекомповане стихове, окупљени су му помагали хорски узвикујући: „страшно, страшно“.

Поред уобичајних транспарената који су ношени током шетње, појавио се један, оригиналан, који је изазвао пажњу. На питање новинара шта је то и чему служи, демонстрант који га је донео и носио је рекао: „То је ручно прављен појас невиности. Надам се да ће се серијски производити и да ће га имати сваки грађанин Србије, како би спречио да их ова власт више не …, шеретски је објаснио чему служи направа коју је донео на протест.

Колона шетача је у шетњу кренула уобичајном трасом, коју је обезбеђивала саобраћајна полиција, а са стране шетали полицајци у цивилу. На седмој шетњи било је нешто мање шетача у односу на претходне, као и евидентан изостанак средњошколаца, што је директна последица претњи које су им упућене. Протестна колона младих и осталих грађана је ишла градом и звиждала. Као и обично извели су перформанс „онесвести се“ пред просторијама Српске напредне странке. На крају шетње на месту окупљања „онесвестили“ су се поново за крај.

Претње пријављене полицији

Раније, пре поласка у протестну шетњу, „виђенији демонстрант“, коме је због те улоге дан раније прећено од стране директорке установе у којој ради, Филип Божиловић, рекао је медијима да је те претње пријавио полицији. „Сматрам да сам учинио исправну ствар, ако је већ мени припрећено да се не прети ником више. Сматрам да је правда на мојој страни. Похвалио би полицију који су се у мом случају врло коректно и професионално понели, што ми даје наду да поједине институције функционишу, рекао је он и додао да се плаши, али да се неће управљати према страху, јер би то онда била поента овог застрашивања.

Крагујевац: Протестима треба да се придруже радници

Председник Синдиката у Застави оружју Драган Илић сматра да су актуелни протести на улицама већих српских градова иницирани тешким (пред)изборним неправилностима на минулим председнички изборима, али да су, ипак и пре свега израз незадовољства младих социјално-економским и политичком ситуацијом у држави и друштву, а коју карактеришу беспослица, беспарица, висок степен корупције и криминала у јавним установама и институцијама, те урушавање свих демократских вредности кроз монопол једног човека и једне политичке организације над јавним добрима и у медијима.

Такво стање у држави и друштву, према Илићевом мишљењу, производи отпор код све већег броја грађана, а посебно међу младима који су највише погођени израженим социјално-економским безнађем. Грађане, уз то, све више иритира и гола пропаганда којом владајући режим кроз медије које контролише, а контролише их готово све, покушава да анестезира јавност и убеди је да „свакога дана напредујемо у свакоме погледу“, иако је реалност драматично другачија.

– Сматрам да би протестима масовно требало да почну да се придружују и радници који су, такође, погођени ситуацијом у земљи. Већина радника у Србији, наиме, има плате које су на нивоу минималца, а велики број њих не прима ништа. Најактуелнији примери те врсте су радници Гоше из Смедеревске Паланке и запослени у РТК којима се дугује по више од десет зарада, и који су одавно, због неуплаћених доприноса за здравствено осигурање, изгубили и право на лечење. Таквих случајева у Србији има још много, али се о њима не зна, јер застрашени радници ћуте о својим мукама. Таквом положају радника увелико доприноси и важећи Закон о раду који апсолутно фаворизује интересе крупног капитала и тајкуна, док је, с друге стране, готово у потпуности суспендовао деценијама, па и вековима стицана права запослених, каже Илић, наводећи разлоге због којих би и радници требало да изађу на улице.

Суботица: Гладни образовања и посла

Млади у Суботици и даље се окупљају на централном тргу на „Протесту против диктатуре“. Једна од организаторки протеста рекла је да је велики број Суботичана отишао да студира у друге градове и да се неће вратити, а да су многи отишли да раде у иностранство јер не могу да преживе и да издржавају своје породице, преноси локални портал Маглочистач.

„Много је оних који су гладни у Србији. Гладни су квалитетног образовања и посла, али су и преплашени, живе у ненормалном страху од губитка посла и родитеља, који су приморани да хлеб зарађују у иностранству, а децу морају да остављају својим родитељима да их чувају док зарађују за живот и њихово школовање“, казала је једна од учесница протеста. Она је позвала грађане да поведу на протест бар једног пријатеља и да им објасне зашто је важно да буду овде. „Нећемо одустати од протеста, држаћемо се заједно, а циљ нам је зауставити диктатуру и једноумље“, рекла је.

Један од говорника, Иван, како се представио, рекао је да није економски угрожен, да има своју фирму и да на протест није дошао због пара или сендвича.

„Суботица је успавана. Успавани су они који нису ту, као и они који су ту. Свака власт мора имати неког ко ће да је контролише. Ми смо та контрола“, казао је Иван. Демонстранти у рукама носе папирне новчанице од 1.000 динара на којима је лик Александра Вучића и транспаренте на којима је писало „Пасторе, продао си своје стадо вуку“, „Нисмо овце“, „Против диктатуре“, „ДАНАС је сутра“, „Србија није твоје игралиште“, „О(не)свести се“, „Политичари, марш из спорта“, „Намештени избори = сигурна пропаст“.

Зајечарци не стају

Зајечарска омладина и њихови суграђани и данас су шетали. Овог пута окупљени су се кретали трасом од споменика Николи Пашицу, па до популарног “оствцета“ у Хајдук Вељковој улици, преноси сајт луцкyстармедиа.рс

Колона је застала код чесме поред некадашње кафане „Зеленгора“, и код чесме на “острвцету” одакле су млади Зајечарци послали јасну поруку: “Ми протестујемо због диктатуре, а не да рушимо чесме. Ми волимо и чувамо наше чесме” и том приликом их симболично “помазили”.

Повод за ову поруку организатора протеста је, како су нам рекли, Фејсбук статус једног од симпатизера СНС-а у којем је писало да су учесници протеста учествовали у рушењу једне од градских чесама. Ново окупљање и протестна шетња заказана је за сутра у 18 часова.

 

(Beta, Insajder, N1, Danas, Kurir, NSU)

Можда ти се свиди

Оставите коментар