Почетна » Девети мај – Дан победе над фашизмом и Дан Европе

Девети мај – Дан победе над фашизмом и Дан Европе

од Други Пишу
0 коментар

Деветог маја 1945. године, капитулацијом нацистичке Немачке окончан је Други светски рат у Европи и 9. мај се од тада обележава као Дан победе. Слави се и као Дан Европе.

Безусловну капитулацију Немачке у Берлину је нешто иза поноћи, 8. маја 1945. потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза потписник је био маршал Георгиј Жуков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер.

Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа и њихових савезника још неколико дана пружали отпор, а у Југославији је то потрајало до 15. маја.

Датум који представља службени завршетак Другог светског рата јесте 2. септембар, када је на америчком бојном броду Мисури у Токијском заливу Јапан потписао капитулацију после бацања атомских бомби на Хирошиму и Нагасаки.

У рату који је трајао нешто мање од шест година, нашла се 61 држава и око 110 милиона војника.

Процене говоре о 50 до 80 милиона погинулих, од тога је цивила било између 38 и 55 милиона.

Државна комисија бивше Југославије својевремено је објавила да је у рату погинуло 1.706.000 особа, међу њима више од 300.000 бораца.

Поводом Дана победе у Москви се сваке године одржава војна парада.

Дан Европе

Девети мај обележава се и као Дан Европе, јер је тог дана 1950. године министар спољних послова Француске Роберт Шуман објавио декларацију којом је позвао на успостављање новог поретка, у којем не би било места за сукобе међу европским земљама.

Почасна паљба, полагање венаца, прелети авиона

Поводом Дана победе над фашизмом, почасна паљба биће извршена у 11.00 са Савске терасе Београдске тврђаве.

Церемонија полагања венаца и одавања почасти биће одржана у оквиру комплекса Гробља ослободилаца Београда 1944. године. Такође, код Споменика совјетским ветеранима на Авали биће одржана церемонија полагања венаца и одавања почасти.

У церемонијама ће учествовати представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, СУБНОР-а, као и представници дипломатског кора, саопштила је Влада.

Ваздухоплови Војске Србије од 11.30 до 13 часова извршиће прелете изнад више градова.

Припадници Гарде ВС и јуче су извршили почасну паљбу са Савске терасе на Калемегдану.

Суштина његове идеје била је у успостављању заједничких тела, тачније односа, најпре у производњи и дистрибуцији угља и челика као темеља индустријске снаге.

Наредне године основана је Европска комисија за угаљ и челик, која је временом прерасла у Европску економску заједницу, да би четири деценије касније, 1991. у холандском градићу Мастрихту била проглашена Европска унија.

Европски савет је 1955. године у Милану одлучио да се дан објављивања Шумановог плана, 9. мај, обележава као Дан Европе.

Обележавање Дана Европе у Новом Саду

Премијерка Ана Брнабић присуствоваће званичном пријему поводом прославе Дана Европе у 18.30 часова, у Градској кући Новог Сада.

Пријем приређују шеф Делегације ЕУ у Србији амбасадор Емануелe Жиофре и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Ртс

Можда ти се свиди

Оставите коментар