Почетна Друштво Директор косовског портала „Инсајдери“ под притиском да открије изворе

Директор косовског портала „Инсајдери“ под притиском да открије изворе

од admin
0 коментар

 

Он је на свом Фејсбуку написао: „Нисам сигуран колико је поуздано саопштење Тужилаштва у вези са тиме да ‘медије не треба истраживати’. Ујутро је полицијска радна група ушла у наше канцеларије. Испитивање мене је почело тада и тамо. Тражили су да се разговори наставе у станици. Заједно са адвокатом, дужни смо да одемо у полицијску станицу на разговор. “

Тужилаштво је у саопштењу за јавност изјавило да треба истражити само актере који су укључени (званичници) у приказивање ових података: „Истражни случај отворен у вези са кривичним делом ‘Откривање службене тајне’, члан 426 Казненог закона Законика Републике Косово, и истражне радње биц́е предузете према званичницима, а не према медијима и новинарима.“

Косовска полиција је потом објавила саопштење за штампу, где се каже: „Косовска полиција је, након што је добила информацију да су неке поверљиве информације објављене у штампи, према овлашц́ењима предузела законску акцију у складу са обавештењем надлежног тужилаштва. После ове акције у складу са директивама тужилаштва, остале радње су предузете у складу са законима и правима повезаним са њима. „

У саопштењу су рекли да „КП, у овом случају полицијски службеници нису испитивали и не истражују грађане који раде као новинари, али према упутствима тужилаштва саслушавана су само лица и службеници који су имали на располагању ове поверљиве информације“ .

Ово није први пут да је Парим Олури на мети. Прошле године га је вербално линчовао преко Фејсбука Хисамедин Ферај, члан странке Левизја Ветевендосје. Године 2019. полиција му је послала позив да га испитају у вези са чланком који је објавио. 2018. године водила се кампања линча према Олурију путем Фејсбук пејџа под називом „Албаниан Реал Фацт“.

Гентијана Беголи Пустина, председница Удружења новинара Косова, каже да су „дубоко узнемирени због случаја њихових колега из ‘Инсајдери'“.

„Без преседана је да се новинари и медији испитују. То је утврђено Законом и очекујемо да се закон примењује и у пракси, а не само на папиру. Још једном УНК позива све институције да поштују важец́е законе који штите права новинара. Сваки покушај ка новинарима као такав сведочи да саме институције крше закон. То значи да у случајевима попут овог не можемо говорити о демократској земљи ”, рекла је она.

Мрежа СафеЈоурналистс, која броји више од 8.200 медијских професионалаца на западном Балкану, придружује се свом члан УНК у изражвању забринутости због притиска који се спроводи над реакцијом „Инсајдери“. Траже од институција да се не крше медијска и новинарска права, будући да то води ка дестабилизацији демократије државе. Охрабрујемо све новинаре да не одустану пред оваквим препрекама и да марљиво раде свој посао у обавештавању јавност.

Мрежа СафеЈоурналистс ће обавестити све релевантне домаће и међународне актере о оба ова случаја.

Сваки напад на новинаре је напад на јавни интерес, демократију и права свих грађана.

Скопље – Београд – Подгорица – Приштина – Сарајево – Загреб, 20.04.2021

Удружење новинара Косова

Удружење новинара Македоније

Удружење БХ новинари

Хрватско новинарско друштво

Независно удружење новинара Србије

Синдикат медија Црне Горе

Можда ти се свиди

Оставите коментар