Почетна » Директорка школе у Великој Плани одбила чланство у СНС, Министарство два пута обара конкурс на коме она побеђује

Директорка школе у Великој Плани одбила чланство у СНС, Министарство два пута обара конкурс на коме она побеђује

од Други Пишу
0 коментар

У Основној школи „Надежда Петровић“ у Великој Плани, за само три месеца, поништена су два конкурса за избор директора, на којима је актуелна директорка Весна Илић убедљиво победила тајним гласањем колектива и Школског одбора. Званични разлози за поништавање били су „процедуралне природе“, а сада већ бивша директорка Илић, сумња да иза свега стоји политика. Она за Нова.рс каже да је својевремено одбила чланство у СНС-у, те да јој је поручено да су јој „шансе никакве“ да поново буде изабрана.

Конкурси за директора школе, реализовани ове године у јуну и септембру, оба пута имали су два иста кандидата и оба пута убедљиво је победила актуелна директорка Весна Илић. На првом је имала чак апсолутну подршку Школског одбора од 5:0, док је на другом, тај однос био 5:3, опет у њену корист.

Ипак, оба конкурса су поништена због баналиних разлога, у школи је тренутно именован вршилац дужности директора, а министар Бранко Ружић донео је решење о расписивању трећег конкурса.

Исход ове заврзламе око избора директора коме је, по свему судећи, кумовао СНС, биће познат после новог, трећег конкурса, а сада већ бивша директорка Весна Илић, за Нова.рс каже да целокупна ситуација „деградира и понижава њен рад, као и рад целе установе“.

Она не може експлицитно да тврди да иза свега стоји СНС, али додаје да све околности наводе на то.

„Ја сам одбила чланство у СНС-у јер не желим да будем политички активна, а политика је између осталог и забрањена у школама. Више пута ми је саопштавано да, уколико не будем у тој групацији, односно у тој странци, да су ми шансе ‘никакве’ да будем именована. Такве поруке су долазиле до мене. Током ових конкурса, локална самоуправа је чак три пута мењала чланове Школског одбора. Касније су нам два члана Одбора, из редова родитеља, рекла да су представници локалног СНС-а од њих тражили да не дођу на седницу или ако дођу, да гласају против мене. Имамо записнике о томе и изјаве тих родитеља’’, испричала је Илић, шта се дешавало између два конкурса.

Весна Илић Фото:Приватна архива

Даље прича, и да је због оваквог „уплива политике у школу“, поднела кривичну пријаву тужилаштву у Великој Плани, као и да је званичним дописом обавестила министра просвете Бранка Ружића и затражила заштиту од политичког утицаја.

Допис министарства Фото:Приватна архиваУ том допису, Илић је истакла, „да су она и још неке колеге, директори школа, условљени да се учлане у владајућу странку, уколико желе да имају подршку председника општине и локалног руководства“.

Допис је Министарству просвете упућен крајем јула, а наша саговорница каже, да ни до данас није добила никакав одговор.

О обарању конкурса сазнала од противкандидата

Весна Илић истиче и да је за поништавање првог конкурса сазнала од своје противкандидаткиње која је, како каже, о томе мејлом обавестила школу.

Према њеном мишљењу, такав след догађаја је парадоксалан јер, како каже, кандидати нису прва адреса за обавештавање о исходу конкурса.

’’Право питање је, како је учесница конкурса знала такве информације пре установе, односно школе која би прво требало да буде обавештена. Сећам се добро да је био петак када нас је колегиница обавестила да се конкурс поништава. Одмах сам позвала помоћника министра за осново образовање и питала како колегиница може да зна такве информације, а он је одговорио ‘да не зна’. Упутила сам и званичан мејл са истим питањем, а одговор нам је стигао тек у понедељак. Можемо само да наслућујемо, како је један кандидат дошао до информација, пре званичне установе’’, пита се Илић.

Због обарања конкурса и правног вакуума запосленима касниле плате

Поништавање два конкурса, инспекцијски надзор и рокови у којима се све то дешавало, одразило се на цео колектив. Школа се у једном тренутку нашла у правном вакууму и без овлашћеног лица, па су запосленима касниле плате јер није имао ко да им потпише налоге.

Иван Булајић, професор у школи и уједно члан Школског одбора легитимно изабран испред колектива, за Нова.рс каже, да једино њихова школа није добила исплату 21. новембра, када је иначе била свим просветним радницима у Србији. О томе су, како наводи, обавестили и медије, а уплата им је „легла“, тек јуче поподне.

’’Свима нам је било јасно да ће и други конкурс бити поништен, али изгледа да министарство није на време припремило особу коју ће именовати за в.д. Директорки Илић је истекао мандат 8. новембра, нисмо имали вршиоца дужности и школа је седам-осам дана била у правном вакууму, па није имао ко да нам потпише плате’’, објаснио је ову ситуацију професор Булајић.

Иван Булајић Фото:Нова С

Он, додаје и да је министар Ружић, донео решење о расписивању новог конкурса, те сада очекује да ће Школски одбор ускоро заказати седницу на којој ће усвојити одлуку о трећем конкурсу.

Према његовим речима, в.д. директора има мандат од шест месеци, а дужан је, да нови конкурс распише четири месеца пре истека мандата. Булајић очекује да ће Школски одбор све процедуре спровести у законском року и додаје да ће ‘’време показати’’, какав ће исход бити.

Школа напредовала у мандату директорке Илић

Професор Булајић који у школи „Надежда Петровић“’ ради 20 година, за наш портал на крају подвлачи, да је школа значајно опремљена и модернизована током мандата Весне Илић.

Каже да су направљени значајни искораци у организацији посла, усавршавању колега, учешћу у бројним пројектима Министарства просвете, али да су највидљивији инфраструктурни радови. Школа је, наводи он, добила најсавременију фискултурну салу, а урађен је и пројекат енергетске ефикасности самог објекта.

Весна Илић именована је за директора школе 2001. године и у том тренутку је, са 28 година, била најмлађи директор неке школе у Србији. Ове године, конкурисала је за шести мандат.

Министарство просвете о поништавању конкурса.

Шта је био разлог да се у Основној школи у Великој Плани два пута поништи избор за директора питали смо и Министарство просвете, а одговор који смо добили, преносимо у целости.

’’Инспекцијским надзорима утврђене су незаконитости у поступку избора директора. У првом случају Школски одбор, који је спровео конкурс за избор директора, није био именован у складу са Законом, а у другом случају, поступак није спроведен у складу са Статутом школе.

Чланом 123. став 18. Закона, прописано је да се доноси решење о поновном расписивању конкурса када се утврди да поступак конкурса за избор директора није спроведен у складу са Законом.

Уколико је било политичких претњи и притисака, потребно је да се обрате и МУП-у и тужилаштву’’, наведено је у одговору прес службе Министарства просвете.

Александра Петровић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар