Почетна » ДОБРОДОШЛИ У ПУТИНОВО Село на југу Србије обожава председника Русије и носи име по њему

ДОБРОДОШЛИ У ПУТИНОВО Село на југу Србије обожава председника Русије и носи име по њему

од admin
0 коментар

На југу Србије у Горњем Гајтану, у општини Медвеђа, заселак Аџинци носи име још од владавине Турака, међутим у новембру су мештани одлучили да га преименују у Путиново, пише портал „Политико“.

Име носи по председнику Русије, Владимиру Путину, кога мештани виде као „словенског брата“ и једног од најспособнијих државника, који се залаже за мир и бори против америчког типа освајачке политике, наводи магазин.

Међутим, откада је на власт дошао председник САД Доналд Трамп, житељи села Путиново се надају да имају још једног „пријатеља“ на високој позицији. Очекују ребаланс снаге на Балкану, повлачење САД и још већи утицај Русије.

– Путина видимо као најбољег државника на свету. Залаже се за мир – каже становник Путинова Милутин Петрушић.

 

Свих дванаест кућа, колико броји овај засеок, једногласно се сложило да Аџинце постане Путиново, а дозвола од општине им, кажу, није потребна.

– Одлучили смо да раскрстиомо са отоманским наслеђем и називом које је село носило по турском хаџији који је ту владао. Када смо разматрали о новом имену, млађи становници предложили су да се зове Путиново. То је њихова идеја. Путиново лепо звучи и лако се изговара. Ми смо одувек били окренути Истоку. Дижу се споменици Рокију Балбои, Брусу Лију, зашто онда не би назвали наш мали засеок по Путину? Руси су наши традиционални пријатељи – рекао је Петрушић.

После гласања о промени имена, они су недељу дана радили на новом знаку на уласку у село. Направили су га од огромне храстове даске и изрезбарили име села.

У част руског председника, локална ракија названа је „путиновка“, а становници се уз њу често окупљају на месту које називају „библиотека“, с тим што наводе да се унутра може наћи „више пића, него књига“.

– Објекат је намењен свим гостима, комшијама, кумовима, новинарима, Русима и другима, мада смо најчешће ту само ми, пензионери. Овде играмо карте, гусламо, забављамо се да нам брже прођу дуге хладне ноћи – каже власник кафане Малиша Петрушић.

Политицо/Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар

seven + thirteen =