Почетна Друштво Донације само уз сагласност Министарства, др Милић указује зашто је то лоше

Донације само уз сагласност Министарства, др Милић указује зашто је то лоше

од Други Пишу
0 коментар

Министарство здравља је донело одлуку и издало налог здравственим установама да се набавка медицинске опреме врши по претходно прибављеној сагласности Министарства здравља како би имало увид у комплетну опрему којом здравствене установе располажу.

Како је речено за Н1 у том Министарству, разлози за овакву одлуку су избегавање дуплирања набавке опреме, као и евентуалних коруптивних радњи, организовање и правовремено планирање одржавања и сервисирања медицинске опреме које је неопходно да би опрема оптимално функционисала.

„Што се тиче донација, оне су увек добродошле и значајна су помоћ нашем здравственом систему, али је важно претходно одобрење и консултација са Министарством здравља како би донатор прецизно знао која је опрема потребна којој установи, што ће на овај начин централизован регистар опреме свакако олакшати“, наводи се у одговору достављеном порталу Н1 након што је професор Драган Милић који руководи Кардиохирургијом УКЦ Ниш објавио овај допис на Твитеру.

 

„Министарство здравља донело је бесмислену одлуку да се не могу више обезбеђивати донације за здравствене установе без њихове претходне сагласности и одобрења! Кардиохирургија у Нишу данас не би радила да није било донација! Коју поруку шаље Министарство здравља? И коме?“, навео је Милић у објави на Твитеру.

У изјави за портал Н1, Милић каже да није проблем то што треба обавестити или добити сагласност од Министарства, али јесте када не знате када ћете сагласност добити, јер се у допису не наводи рок. Са друге стране, у Министарству наводе да нема рока за издавање сагласности, али да се, ако је реч о хитној опреми, она даје врло брзо.

Клиника за Кардиохирургију у Нишу осам месеци чека сагласност за рад викендом

„Ми смо тражили 5. децембра 2022. године сагласност Министарства за рад викендом како би скратили листе чекања. До дана данашњег сагласност нисмо добили“, рекао је Милић за Н1.

Он је рекао да је клиника којом руководи имала две набавке, једна је била донација а друга ултразвучни апарат на конто програма трансплантације која је ишла преко надлежних, и тај апарат, како истиче Милић, који је био намењен нишкој кардиохирургији, отишао је у другу клинику.

И холтер апарати су, како је навео, отишли на друго место јер уз објашњење да „њима треба више“.

Подсећа да на Клиници за кардиохирургију постоји само једна ЕКК машина која је донација Амбасаде САД и захваљујући којој је оперисано и прегледано на десетине хиљада људи.

„Ми пет година тражимо ЕКК машину. Шта ако се овој нешто деси, ми немамо бекап“, истиче Милић.

Здравствена установа којом руководи, према Милићевим речима, добијала је велике донације и квалитет рада те установе је на високом нивоу.

„Зашто је то потребно да се мења. Да ли постоје повлашчени и каква се порука овим шаље“, упитао је он и изразио бојазан да је последњи допис ресорног министарства последица политичких одлука, без да се струка пита и гледају потребе пацијената.

Foto Pixabay

М. С.    Н1

Можда ти се свиди

Оставите коментар