Почетна » Драгана Пећо: Храбра истраживачка новинарка

Драгана Пећо: Храбра истраживачка новинарка

од admin
0 коментар

 

Не дозвољава да је обесхрабри ћутање институција и појединаца када нешто открије, верује у истраживачко новинарство.

Баш такву, ћутљиву и храбру новинарку Драгану Пећо, како су је приликом једне од бројних додела награда назвале колеге новинари, шира јавност запазила је када је објављена „База имовине политичара“ а добро упамтила приликом објављивања текстова о министру здравља Златибору Лончару и његовим везама са Земунским кланом.

Убрзо потом уследиће чувени истраживачки текстови о некадашњем градоначелнику Београда Синиши Малом и случају 24 стана, а затим је уследио интервју са његовом супругом Маријом а било је још пуно тога.

Награђивана новинарка редакције КРИК, новинарске мреже посвећене истраживању криминала и корупције, овогодишњи је лауреат награде за етику и храброст „Душан Богавац“, коју додељују Независно удружење новинара Србије и Фондација „Душан Богавац“.

Заслужила ју је храбрим и етичким ангажманом у својим новинарским истраживањима, борећи се за слободу јавне речи у једном недемократском друштву и заробљеној држави.

Драгана је, сем тога, награђена и од Фондације „Катарина Прерадовић“ за испуњавање високих професионалних и етичких стандарда, професионални интегритет и изузетност.

Признања су стигла за серију текстова о тајним рачунима, између осталог, министра финансија Синише Малог али и многих других, важних играча у Србији због чега је данима „студирала“ на милионе страница докумената до којих су дошли међународни новинари.

Чиме се бави можда најбоље описују награде које добија, на списку признања уз Драганино име стоји да је добитница међународне награде за изузетне заслуге у истраживачком новинарству у 2018. години коју додељују „Медијска организација југоисточне Европе (СЕЕМО)“ и „Централноевропска иницијатива (ЦЕИ)“, Награде Европске уније за најбољу истраживачку причу у Србији у 2019. години, три националне Награде за изузетност у истраживачком новинарству коју додедељује НУНС и Америчка амбасада 2011, 2014. и 2016.

Драгана Пећо рођена је и одрасла у Перлезу, где је као дете свирала тамбурицу а и данас свраћа у родни крај, где ужива у природи и вожњи бицикла.

Након гимназије у Зрењанину, у Београду је завршила студије новинарства на Факултету политичких наука, након чега креће њена каријера истраживачког новинара.

Радила је у Центру за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС), а од 2015. придружила се редакцији КРИК-а. Једном приликом, у разговору за медије, изјавила је да жели да верује да ћемо једног дана бити боље друштво и лепше место за живот.

Мирослава Пудар    Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар

seventeen + 2 =