Почетна » ДРАМА У ГАК „НАРОДНИ ФРОНТ” Медицинска сестра грешком заменила бебу

ДРАМА У ГАК „НАРОДНИ ФРОНТ” Медицинска сестра грешком заменила бебу

од admin
0 коментар

Инспекција Министарства здравља обавила је надзор у Гинеколошко-акушерској клиници „Народни фронт” прошлог петка, након што је породиља пријавила да јој је замењена беба.

Инспекцију је позвала сама управа клинике. Истим поводом, по позиву супруга породиље у „Фронт” су стигли и инспектори МУП-а.

Директорка ГАК „Народни фронт” проф. др Снежана Ракић изјавила је за „Политику” да је медицинска сестра грешком заменила идентификациону трачицу, која се ставља преко груди бебе, и мајци на подој однела туђе новорођенче.

– Медицинска сестра која је направила пропуст суспендована је и у току је унутрашњи стручни надзор. Још расветљавамо све околности, вероватно ће медицинска сестра добити отказ. Управо да се овакве ствари не би догађале, пре нешто више од два месеца увели смо нови систем идентификације беба и породиља, преко контролног броја на трачици коју на руци стално носе и мајка и беба. Овај систем је још у фази тестирања. Мајка је управо приметила да се овај број не слаже са бројем на трачици која се додатно ставља преко груди бебе – објаснила је др Ракић.

Директорка истиче да је „Народни фронт” велико породилиште, у коме у просеку дневно на свет дође 30 беба. Зато је у прошлости било случајева да се догоди замена беба, па је и ДНК анализом морало да се утврђује чије је дете. Срећом, у овом последњем случају пропуст је одмах утврђен, тако да никакве додатне анализе нису рађене.

 

О. Поповић, Политика

Можда ти се свиди

Оставите коментар