Почетна » ДРАСТИЧНО МАЊЕ ГУЖВЕ КОД ЛЕКАРА Ово су нови рокови важења РЕЦЕПАТА ЗА ЛЕКОВЕ

ДРАСТИЧНО МАЊЕ ГУЖВЕ КОД ЛЕКАРА Ово су нови рокови важења РЕЦЕПАТА ЗА ЛЕКОВЕ

од admin
0 коментар

Хронични болесници убудуће неће морати сваког месеца да иду код лекара само да би им прописали терапију, већ ће лекове директно моћи да подигну у апотеци. За ову новину заслужни су електронски рецепти који би на пролеће требало да почну да се примењују.

Електронски рецепт имаће исти рок важења као садашњи папирни, а то је за већину лекова седам дана, рачунајући и дан издавања. Изузетак су једино антибиотици, за које рецепт важи три дана, као и лекови са Д листе које пацијент може да подигне у року од 30 дана.

Најважнија новина, ипак, тиче се хроничних болесника који више неће морати да одлазе код лекара само да би им прописали рецепте. Овај потез би требало да уштеди и два милиона евра годишње.

– Њима ће сада изабрани лекар написати рецепте за наредних шест месеци. Међутим, они неће моћи да подигну толику количину лекова одједном, већ ће месечно одлазити до апотеке и подизати лекове. За то ће им бити потребна само здравствена књижица – објашњава Мирослав Певац, задужен за интеграцију Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС).

Код лекара само два пута годишње

То значи да ће хронични болесници само два пута годишње имати потребе да одлазе до изабраног лекара када су лекови у питању. Уколико буде потребе за променом терапије, те измене ће уносити изабрани лекар, односно стари лек ће поништити, а нови уписати.

Певац објашњава да су око 60 одсто пацијената, који долазе у домове здравља, управо хронични болесници којима је потребно на месечном нивоу прописивати терапију. Ова новина смањиће гужве у домовима здравља, растеретити лекаре који више неће бити административни радници.

Осталим пацијентима електронски рецепт такође ће уштедети време проведено у дому здравља. Наиме, после посете изабраном лекару који је сам, или по препоруци специјалисте, прописао терапију, пацијент ће ићи у било коју апотеку и са здравственом књижицом подићи лек. Апотекар неће имати увид у здравствени картон пацијента, него само у рецепте, реализоване и нереализоване.

– Од припрема за увођење електронског рецепта остало још да се на ИЗИС-у покрене апликација и да апотеке интегришу софтвер. У мрежи је око 1.000 апотека, које имају софтвер и само треба да се интегришу, а са електронским рецептом радиће и приватне апотеке које имају уговор са РФЗО. Ми сад помоћу информационог система евидентирамо око 13.000 рецепата у установама које су повезане. Укупно се изда 60 милиона рецепата, па ћемо након увођења електронских уштедети два милиона евра годишње – објашњава Певац.

Ускоро и електронски упути

Када заживе електронски рецепти и када њима овладају сви у систему, на ред ће доћи и увођење електронских упута. Пацијенти се више неће шетати и носити са собом силну папирологију. Помоћу електронског упута тачно ће се знати термин када ће лекар да прегледа паицјента и више неће бити лутања, најављује Певац.

Соња Тодоровић   Блиц

Можда ти се свиди

Оставите коментар