Почетна » Чији је зрењанински пречистач након хапшења?

Чији је зрењанински пречистач након хапшења?

од admin
0 коментар

 

Одговор нисмо добили ни у канцеларији новосадског адвоката Оливера Завеђија, власника три одсто ове инвестиције који је најавио прошле јесени да ће га „разбити чекићем“ ако не буде радио.

Бројни актери, који се доводе у везу са овим случајем, нису доступни за јавност.

Медијска бука почела је пре самог хапшења, серијом инкриминишућих репортажа локалне КТВ телевизије, за које је један од актера демантовао да је давао било какве изјаве, док је градоначелник Зрењанина поручио преко конкурентске и одскора докапитализоване локалне телевизије Сантос да је „велики притисак различитих интересних група, дезинформације и манипулисање чињеницама у вези са актуелним дешавањима“.

– Упркос последњим дешавањима, локална самоуправа наставља интензиван рад на решавању вишедеценијског проблема са водом за пиће у Зрењанину, обећао је Чедомир Јањић, градоначелник Зрењанина.

Пре посла у Зрењанину, италијанско привредно друштво и њихов представник Ненад Обрадовић покушавали су да посао склопе у Новом Бечеју.

За надлежне државне органе главно питање јесте како је дошло до склапања уговора о градњи пречистача воде у Зрењанину, који је био у супротности са тада важећим Законом о комуналним делатностима по коме је прописано да се пречишћавање воде не сме препустити приватној фирми.

– Пет година је требало државним органима да утврде како је уговор о јавној набавци за пречишћавање воде за пиће незаконит. Од почетка је било јасно да се ради о једном шарлатански замишљеном пројекту чија реализација је почела само због тога што је иза њега стајала СНС. Јуче су ухапшена два бивша директора ЈКП „Водовод и канализација“ и нема назнака да ће бити и политичке одговорности, сматра политиколог Мирослав Самарџић из Зрењанинског социјалног форума.

Према наводима кривичне пријаве, главни посао тужилаштво ће имати на доказивању радњи са банкарским гаранцијама.

Фирма „Группо Зилио СПА“ изашла је из посла и препустила га фирми „Сyнертецх“ па тиме није имала право да повуче банкарске гаранције.

Ипак, Иван Девић бивши помоћник градоначелника за инвестиције и бивше одговорно лице ЈКП „Водовод и канализација“ Зрењанин (кога тужилаштво сада сумњичи да је са Ненадом Обрадовићем из Београда, још пре расписивања јавне набавке договорио са фирмом „Группо Зилио СПА“ елементе конкурса јавне набавке услуге пречишћавања воде) закључио је 30. јуна 2016. анекс уговора о јавној набавци.

Тиме је, наводи тужилаштво, извршио поврат банкарске гаранције за добро извршење посла извршиоцу „Группо Зилио“ издату на износ од 546.336 евра, иако су услови за реализацију банкарске гаранције били испуњени, па је осумњичен за злоупотребу службеног положаја.

Пре овога, хапшен је у афери „Грађевинска мафија“ 2009. године, али је правоснажно ослобођен.

Улога Обрадовића

Непозната је и улога Београђанина Ненада Обрадовића, који је на истој адреси у краља Милана, преко пута Београђанке, имао више регистрованих представништава а за своју „приватну инвестицију“ примао је, према наводима зрењанинских активистичких организација, дотације из буџета града Зрењанина, ЈКП Водовод и републичког буџета. Тужилаштво Обрадовића сумњичи да је 17. маја 2019. године примио износ од 67.500.000 динара на рачун његовог привредног друштва из буџета Србије, на име субвенција ради набавке и замене опреме у постројењу за пречишћавање пијаће воде у Зрењанину, као и ради пуштања истог у рад, од којих је након тога део у износу од 21.341.649,50 динара утрошио за текуће пословање своје фирме.

 М. Пудар  Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар

three + 3 =