Почетна » Екоцид у бари Реви: Шут преко станишта орла белорепана

Екоцид у бари Реви: Шут преко станишта орла белорепана

од admin
0 коментар

 

Од Београда ка Крњачи, уз Панчевачки пут и Дунав, на први поглед нетакнута природа. Све до ове „флеке“, како је зову мештани околних насеља. Некада је и то била бара Рева и поред осталог, станиште видри, преноси Н1.

„Сада је то станиште затрпано са осам метара грађевинског мешаног отпада непознатог порекла“, каже Петар Матуновић, становник насеља Браће Марић.

Н1: Занимљива је ситуација, ово се затрпава, а шуме се около не дирају, због чега?

„Шуме около се не секу, већ се жива дрвећа засипају шутом, јер је забрањено сећи и износити ову шуму без дозволе, али ако је затрпавате не кршите ниједан познати закон, јер нико није могао да предвиди такав злочин да неко дође и да живо дрвеће засипа“, објашњава Матуновић.

Затрпавање Реве почело је 2019. године, присећа се Матуновић и подсећа да су одмах тада подигли глас против ове депоније. Сада мисле да морају бити још гласнији и истрајнији, због чега је пут Реве кренуо и овај борац за за здравију животу средину:

„Ја волим ове скривене драгуље градске администрације, овим чудом руководи Градска чистоћа, ми све ово плаћамо и ово је још један од примера уништавања животне средине градске. Ово је све из тог Београда на води, Прокопа, не знам одакле, то се доноси ту и само се избацује тај отпад“, каже Душан Чавић један од аутора серијала „Марка жвака“.

А било је, у међувремену и нових покушаја, причају еколошки активисти.

„Било је негде пет или шест камиона који су покушали. Наравно када су видели да су грађани ту, окренули су се и отишли. У међувремену нико од званичника нас није удостојио да се појави и да нам објасни шта се овде заправо ради“, истиче Данијела Несторовић из УГ Котеж.

Зато су активисти градским властима дошли пред врата. И донели отпад, исти онај који камиони Градске чистоће остављају у Реви. Градски Секретаријат за заштиту животне средине огласио се саопштењем у којем у којем уверава да отпад који се овде одлаже није опасан. Али, шта је са птицама из оближње шуме по чији опстанак је бука камиона и те како опасна.

„Они ће отићи тамо где им је боље и лепше и изгубићемо једну овако лепу врсту“, каже Милош Миленковић из Удружења Бела чапља .

Н1: Шири крила, да ли то значи да осећа опасност?

„Да, да. Па осећа да се нешто дешава“.

„Завод за заштиту животне средине је дао неко нелогично објашњење да су дали инструкције и прецизна упутства радницима Градске чистоће шта треба да раде у случају да наиђу на, рецимо гнездо орла белорепана, мени је то потпуно и заиста сумануто и апсурдно. Сигурно је да неће водити рачуна о таквим стварима“, наглашава Данијела Несторовић.

Ни о птицама ни о људима, закључује Петар Матуновић. Брине га што ће, ако се овај екоцид не заустави, његово насеље бити још више изложено поплавама. Градска управа им каже није правила паркове, а сада им и ово парче природе уништава.

„И тиме нам поручује да смо ми грађани који заслужују да живе на границама депоније“, закључује Петар Матуновић.

Н1/Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар