Почетна » Фекалије с Палилуле и Земуна већ деценијама изручују у Дунав

Фекалије с Палилуле и Земуна већ деценијама изручују у Дунав

од admin
0 коментар

 Шокантни снимак избацивања фекалија објављен је јуче на Инстраграм страници Еко страже, али проблем постоји већ годинама и очигледно нико нема намеру да га реши.

 

Председник Удружења „ЕКО-Панчевачки рит“ Зоран Јанковић потврдио је за Нова.рс да Београђани имају овај проблем годинама, те да је он практично „нерешив“.

„То је дугогишњи проблем који муче Београђане и сматрам да је то немогуће решити. Можемо само да будимо свест, али верујте проблем је огроман. Тамо на сваких пет минута долази нова цистерна која доноси фекалије”, рекао је Јанковић за Нова.рс.

Он истиче да све фекалне цистирне са општине Палилула долазе и ту изливају овај материјал, те да је могуће да стиже и из Земуна.

“Ко год хоће дође и легално истресе у Дунав. То се не наплаћује и једноставно немају друго решење, док се не уради систем за прераду отпадних вода. Често чујемо наговештаје да ће се то урадити, али проблем остаје нерешив. Исту овакву ситуацију имате у Новом Саду, они немају једноставно где”, наставља председник Удружења “ЕКО-Панчевачки рит”.

На наше питање како на ово реагује Дунавска комисија, те да ли ово испуњава било какав еколошки стандард, Јанковић каже да се подразумева да не испуњава.

„Аустрија зна све ово, јер је задужена за дунавски слив. Дали су силна средства да се ово реши, како би се направио систем за прераду отпадних вода, али у питању је прескупа инвестиција. Ви имате 26 колектора од уласка до изласка у Београд, на два метра цеви, који избацују фекалије у Дунав“, нагласио је он.

Решење, изгледа, далеко

Јанковић истиче да ово питање превазилази градски ниво, те да је за проблем надлежно ресорно министарство.

„То решава Министарство за заштиту животне средине. Ми имамо гаранције да ће се проблем решити, јер овај снимак „Еко страже“ јесте приоритет у решавању проблема. Али, видите, сви то знају, није тајна, али решење је изгледа далеко. Тамо цистерне када долазе, некада буду у гужве па не могу да стигну да избаце на време. Када цистерне дођу, само их евидентирају И никоме ништа“, рекао је Јанковић.

Бојан Симишић из Еко страже каже за Нова.рс да је у питању најзагађенији део Београда, али дели мишљење да се решење не назире још увек.

„Тај проблем траје преко 30 година, за сада очигледно нема решења. То једноставно мора да се реши, иако је овај проблем некако ушушкан, удаљен и није превише изложен јавности. Ви имате ситуацију да градите метро, а фекалије изливате у реку. Наше реке су проточне канализационе цеви, а Београд је једина престоница на Дунаву где се фекалије изливају у реку. За ово је директно одговорна градска власт и нико други“, казао је Симишић за Нова.рс.

 

Данило Савић     Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар