Почетна » НЕ СНИМАЈ МИ ЛИЦЕ Петиција против биометријског надзора

НЕ СНИМАЈ МИ ЛИЦЕ Петиција против биометријског надзора

од admin
0 коментар

 Од Министарства унутрашњих послова захтевамо пуну транспарентност о куповини и цени ове технологије и употреби система који се састоји од хиљада камера на улицама Београда.

Кампања за забрану масовног биометријског надзора у јавним просторима европских градова покренута је у коалицији са Европском мрежом за дигитална права (ЕДРи) и више европских и светских организација.

Широм Европе полиција, локалне власти и приватне фирме у тајности уводе интрузивне, експерименталне технологије које могу да прате, анализирају и претварају наша лица и тела у дигиталне објекте док се крећемо на јавним местима. Сачувајмо јавни простор у ком су наша права, слободе и друштво заштићени.

Паметне камере за препознавање лица постављају се на улице Београда без учешћа јавности, без разговора о последицама које тотални надзор може оставити на наше друштво. Инсталација система од почетка се спроводи у супротности са Уставом и законима. Полиција одбија да открије детаље система и колико он кошта грађане Србије. Не објављује се ни потпуна листа локација на којима су постављене камере. Грађани су се сами организовали и под хаштагом #хиљадекамера до сада пописали 1001 камеру на 469 локација у Београду.

Јавни простори су места за дружење и удруживање. За сусрете и прославе са пријатељима. За политичке расправе. За протест против неправде. Све оно што слободно радимо у градским просторима који нам свима припадају, сада је под претњом сталног и свеобухватног надзора.

Никада не бисмо прихватили да нас неко стално прати, надгледа и анализира ко смо, шта радимо, када и где се крећемо. Управо то су процеси оваквих биометријских технологија – претварају сваког од нас у потенцијалне криминалце.

Истраживања показују да се ове технологије користе за прогон људи који само користе своје право да буду слободни и анонимни на улици. Најмање 15 европских држава испробало је технологије биометријског надзора, као што је препознавање лица у јавном простору. Са друге стране у САД, пет великих градова је забранило употребу технологије за препознавање лица.

– Време је да дигнемо глас и заштитимо јавни простор као своје демократско уточиште – закључује се у апелу.

Директно.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар