Почетна » УДАР НА ЏЕП Шта ће све да поскупи од 1. јануара?

УДАР НА ЏЕП Шта ће све да поскупи од 1. јануара?

од admin
0 коментар

 Изменама појединих закона прописане су веће акцизе и таксе, припремљене су нове просечне вредности квадрата некретнина, а поједине режије поскупеле су после четири стагнације цена. Такође, стање на светском тржишту утиче и на цене појединих роба и услуга и у нашој земљи што ће утицати и на раст цене горива.

Бензин поскупљује четири динара по литру

Возачи би већ од следећег месеца могли да очекују нове ценовнике на бензинским пумпама, пошто је вредност нафте на светским берзама порасла чак за 33 одсто у последњих месец и по дана, пише Блиц.

Сирова нафта „брент“ је прошле недеље, први пут од марта, на светским берзама достигла вредност од 50 долара по барелу. Познаваоци прилика очекују да ће се то одразити и на цену горива у нашој земљи, које би већ у јануару могло да поскупи од два до четири динара по литру. Ипак, нешто је реалнија процена да би се глобална дешавања могла прелити на српско тржиште тек за два или три месеца, јер отрилике толико унапред српски нафташи купују сировину на светској берзи.

Цигарете скупље за 10 динара

Према предложеним изменама и допунама Закона о акцизама у наредне четири године очекује се додатно поскупљење обичних цигарета и несагоревајућег дувана, а прво које ће се десити биће већ у јануару наредне године и то за 10 динара по паклици.

Разлог за то је увећање специфичне акцизе за динар и по код цигарета по паклици, па ће држава по овом основу од нове године узимати произвођачима 76,75 динара уместо досадашњих 74,50. То је норма која је предвиђена новим законским решењем по коме ће се два пута годишње, све до краја 2025. године, за 1,5 динара увећавати специфична акциза. Уз њу се на цену цигарета зарачунава и пропоционалан компонента овог намета од 33 одсто, која остаје непромењена и у наредне четири године.

На све то се додаје и ПДВ, па ће због увећаних државних намета произвођаћи повећати цену за 10 динара. Тако ће најјефтиније задовољство пушаче коштати 270 динара, а они који воле квалитетнији дуван, мораће из џепа да издвоје и 400 динара.

Циљ ових измена је усклађивање са стандардима ЕУ, по којима би до 2025. године држава уместо садашњих 70, требало да приходује најмање 90 евра на 1.000 комада цигарета, односно 1,8 евра по паклици.

Скаче и ТВ претплата

Након прошлогодишњег поскупљења ТВ претплате, са 220 на 255 динара месечно, од 1. јануара ће све грађане Србије дочекати још виша такса за јавни медијски сервис. Наиме, предлогом измена Закона о привременом уређивању начина наплате таксе, који је ушао у скупштинску процедуру, прописано је да ће се претплата за РТС и РТВ од 1. јануара 2021. године повећати са досадашњих 255 динара на 299 динара.

Истим законским предлогом предвиђено је да се до 31. децембра наредне године РТС и РТВ делимично финансирају преко претплате, а делимично из буџета државе.

Такса ће се и даље наплаћивати кроз обједињени рачун за струју.

Београђанима порез на имовину већи за шест одсто

Скупштина града Београда донела је одлуку о утврђивању просечних цена квадрата некретнина за утврђивање пореза на имовину за 2021. годину. Од ових бројки и параметара највише зависи висина пореза на имовину који ће током наредне године плаћати Београђани, а он би могао да буде већи од шест одсто у односу на 2020. годину.

Још увек није познато да ли ће бити повећана и висина пореза, али је већ сада јасно да ће поједини власници станова и кућа у главном граду плаћати веће дажбине пошто је порасла вредност њихових некретнина. На пример, процењена цена квадрата на основу које се израчунава порез на имовину, за екстра зону пословања, у 2020. износио је 195.052 динара за стан, док ће наредне године он бити 206.838 или шест одсто већи. Истовремено постоје делови Београда у којима ће грађани плаћати и мањи порез на имовину.

Већи порез за сада су најавили и Крагујевац и Бор.

Рачуни за воду већи за 135 динара

Цена за испоручену воду и одвођење отпадних вода за све категорије потрошача у Београду биће од 1. јануара већа за пет одсто.

ЈКП Београдски водовод и канализација је саопштило да ће цена кубног метра испоручене воде за категорије „домаћинства“ и „спортско-рекреативни центри – базени“ убудуће износити 59,46 динара, односно 24,04 динара за одвођење отпадних вода. За категорију „остали потрошачи“ цена испоручене воде ће бити 98,40 динара, а за одвођење отпадних вода 52,95 динара.

На основу досадашње просечне потрошње четворочланог домаћинства у Београду, то ће значити увећање месечног рачуна за око 55 динара (вода), односно за око 80 динара (вода и канализација).

Цена за испоручену воду и одвођење отпадних вода последњи пут је коригована 1. августа 2016. године.

Блиц/Директно.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар