Почетна Друштво СЛУГЕ РЕЖИМА СВЕ МОГУ: Митровићу одложено плаћање милионског пореза

СЛУГЕ РЕЖИМА СВЕ МОГУ: Митровићу одложено плаћање милионског пореза

од admin
0 коментар

 Ово није први пут да држава Митровићевим фирмама одлаже враћање дугова, а из Пореске управе за кажу да су информације око услова репрограма тајна, открива Центар за истраживачко новинарство Србије (ЦИНС).

Документација до које је дошао ЦИНС показује да Медиа Приме Тиме, регистрована за производњу и емитовање телевизијског програма, дугује око 7,8 милиона динара пореза од чега је скоро половина камата.

Из записника о стању пореског дуга види се да ова Митровићева фирма није плаћала доприносе и порезе на зараде и неке од прихода, али и ауторска права за која је највише дуговала – око 1,1 милион динара. Пинк Интернатионал Цомпанy је за овај дуг, као средство обезбеђења, заложила укупно седам возила које је Пореска управа проценила на скоро 10 милиона динара. Међу заложеним путничким возилима нашле су се четири Шкоде и један Хyмер, али и два теретна марке Волксwаген.

За другу Митровићеву фирму, Унитед Фоод, чија је претежна делатност производња какаоа, чоколаде и других кондиторских производа, Пореска управа је у децембру прошле године утврдила да дугује 16,6 милиона динара. Реч је углавном о порезу на добит, а од те цифре 2,3 милиона представља камата на дуг.

За враћање овог дуговања Пинк је заложио 12 возила за које је Пореска управа проценила да укупно вреде око 20,6 милиона динара. Реч је такође о теретним и путничким возилима, али и о два аутобуса.

У уговорима о јемству између Пинка и ове две фирме из фебруара 2021. пише да ће се порески дугови плаћати на 24 једнаке месечне рате.

Пореска управа је податке о томе под којим условима су фирмама одобрени репрограми прогласила тајним.

Како ЦИНС сазнаје, више од 11 милиона динара за порез дугује још једна Митровићева фирма – Пинк Дигитал Сyстем. Фирма је данас у ликвидацији, а бавила се производњом ДВД и компакт дискова. Према подацима са сајта Агенције за привредне регистре (АПР), Пинк је као осигурање да ће дуг бити враћен заложио девет путничких возила укупне вредности око 13,9 милиона динара.

Жељко Митровић није одговорио ЦИНС-у због чега је тражио одлагање ових пореских дугова, да ли је још некој његовој фирми омогућен репрограм због дуга Пореској управи и друга питања.

Ово није први пут да држава Митровићу одлаже враћање пореских дугова. Наиме, 2019. године је ЦИНС писао како је Пореска управа за четири године омогућила Пинку да дуг од око 1,52 милијарде динара плати на 93 рате.

Осим тога, ТВ Пинк је тих година под непознатим условима добијала новац од државне Агенције за осигурање и финансирање извоза (АОФИ). У периоду од 2014. до 2017. Пинк је од ове агенције добио најмање 1,28 милијарди динара кредита за извоз.

ЦИНС/021.рс/Директно.рс

Можда ти се свиди

Оставите коментар