Почетна » И река Трипушница мора да се брани од стављања у цеви

И река Трипушница мора да се брани од стављања у цеви

од admin
0 коментар

 Становници крајњег југа Србије који су далеко од очију јавности, најављују окупљања у знак протеста против наставка изградње мини-хидроелектране „Прочовци 3“, чији је инвеститор Турбо Енергy Сyстем ДОО Трговиште. У Регистру енергетских дозвола Министарства рударства и енергетике, наводи се да је овом инвеститору за МХЕ „Прочовци 3“ снаге 910 кW дозвола издата у новембру 2018. године, а раније су мештани за локалне медије тврдили да је инвеститор Оливер Крстић рођак бившег председника општине Трговиште, а сада народног посланика Ненада Крстића. Инвеститор је 4. фебруара 2020. године добио статус привременог повлашћеног произвођача електричне енергије.

Код села Доњи Стајевац налази се зграда електране, а ових дана се интензивно одвијају радови на изградњи бране и цевовода у горњем току, у селу Горњи Стајевац, због чега мештани настављају да се буне.

„Немамо подршку са стране, потребни су нам еколози, доктори, адвокати, укопавају нам реку у цеви. Желимо да се окупимо што пре, сутра. Позивамо планинаре, риболовце, бајкере, бициклисте, све љубитеље природе“ – кажу окупљени око неформалног покрета Одбранимо реку Пчињу и њене притоке.

Пчиња, чија је долина Предео изузетних одлика и под заштитом је државе, настаје од неколико потока на западној падини планине Дукат, одакле тече на запад под именом Трипушница. Односно, да није Трипушнице, не би било ни Пчиње.

На подручју ПИО Долина Пчиње је установљен режим заштите националног, другог степена, али се тиче подручја које обухвата општине Бујановац, односно катастарских општина Јабланица, Старац и Воганце, као и простор око манастира Прохор Пчињски.

Подручје се налази на граници континенталне и медитеранске климе, поседује одлике оба типа и разноврсност живог света. Јужна је граница распрострањења континентланих врста флоре и фауне и северна граница станишта врста карактеристичних за Медитеран.

Сања Петров    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

2 + fourteen =