Почетна » И Влада и Рио Тинто перу руке од отровних јама у Јадру

И Влада и Рио Тинто перу руке од отровних јама у Јадру

од admin
0 коментар

 

Влада Републике Србије укинула је све договоре са Рио Тинтом, избацила их из просторног плана, а премијерка Ана Брнабић више пута је инсистирала да је “стављена тачка” на ту причу. Одржан је И састанак са мештанима, а еколошки актвисти преузели су из Владе Србије комплетну документацију која садржи све потенцијалне уговоре И договре.И поред тога, дилема И питања је пуно, а главна су да ли је садашња Влада стварно дошла главе Рио Тинту, али И шта ће се догодити са преосталом инфраструктуром И бушотинама који су остали.

У Горњим Недељицама Рио Тинто иза себе је оставио 528 бушотина, а о почетку њиховог уклањања, као И о читавом том процесу – мало се зна. Златко Кокановић испред удуржења “Не дамо Јадар” у изјави за Нову каже да још увек немају детаљније информације, али да су премијерки поставили јасно и директно питање.

“Питали смо премијерку: ко ће нама гарантовати да је све како треба, ко ће уклонити бушотине? Наша деца сигурно не треба их гледају”, напомиње Кокановић.

На питања мештана И еколошких активиста премијерка је одговорила пребацивањем одговорности на “Рио Саву”, наводећи да је откупљена земља у Горњим Недељицама приватно власништво и да држава ту ништа не може.

“Ми мештани планирамо да се окупимо иу потражимо субвенције од државе како бисмо ту земљу могли да откупимо”, наводи Кокановић.

Истражно право на подручју Горњих Недељица у новембру прошле године потраживала је и фирма “Волт” – тако кажу активсти – али је премијерка мештанима и еколошким активистима обећала да потребне дозволе неће добити.

Шта ће бити са земљиштем?

Влада Републике Србије укинула је све уредбе које су раније донете, па самим тим и ону која пољопривредно земљиште претвара у земљиште за грађевинску намену, нада да ће на читавом потезу који је обухваћен постојећом инфраструктором, ускоро бујати пољопривредне културе постоји, али тиња попут пламена, каже Златко Кокановић, који додаје:

“Док све што је речено не буде испуњено И док не буде спроведено у дело, нада ће постојати, али ће бити тиха, јер живимо у држави у којој се ништа не зна”

Одлуку о пренамени земљишта донела је општна Лозница ,а како је Цинс раније писао, трошкове пренамене сносила је компанија Рио Тинто која у том тренутку није била власник земљишта.

Општина је, у међувремену, у децембру прошле године на седници по хитном поступку ставила ван снаге одлуку о доношењу Просторног плана тог града којим је била предвиђена изградња рудника литијума у том крају. Поводом уклањања спорне инфраструктуре, као и сношењу трошкова за поменути процес, Нова је послала званични допис и Министарству заштите животне средине, али се до објављивања овог текста нису огласили.

О одлуци о “протеривању” Рио Тинта из Србије правник Слободан Дилетић за “Нову” каже да се ради о својеврсном “избоном интермецу” и да до уклањања бушотина неће доћи, јер је сама уредба која је донета – правно фалерична. Дилетић пажњу скреће на Уставни суд, који, сматра, и ову одлуку о “протеривању” “Рио Тинта” може да обори због неправилности у процедурама, о којима је раније било речи.

Андрија Лазаревић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар