Почетна » Ипак се мења траса београдског метроа

Ипак се мења траса београдског метроа

од admin
0 коментар

 

То је Комисија за жалбе везане за изградњу метроа одговорила јуче удружењу грађана По мери метро, у допису у ком их обавештава да је један од њихових захтева прихваћен.

Други захтев, за који Комисија није имала слуха, везан је за трасу прве линије која би пролазила поред нове железничке станице у Прокопу, као и Клиничког центра Србије, и тај предлог неће бити узет у обзир.

Милош Вучковић из удружења По мери метро, које је претходних месеци свакодневно прикупљало потписе грађана и радило на томе да се поднесе што већи број јасно дефинисаних примедби током јавног увида у План шинских система Београда, који обухвата и линије метроа, каже да је овај уступак велика победа грађана, која показује да Београђани могу да мењају ствари ако се организују и потруде око тога.

– Ово јесте делимична победа, пошто није прихваћен и други део примедби који се односи на део трасе око Клиничког центра и Прокопа, али је свакако веома значајна и велика. Узет је у обзир став грађана и сматрамо да смо успели и јавности да покажемо да се може утицати на промену трасе метроа, иако је раније било приче да то никако неће бити могуће. Ето, реалност је демантовала и заменика градоначелника који је то тврдио, трасе је ипак могуће мењати, каже Вучковић за Данас.

Он објашњава да тај крак вероватно неће бити грађен у првој фази радова, али да ће свакако бити укључен у планове прве линије метроа.

– Прихваћен је предлог да такозвани Јужни крак буде део прве линије, али он неће бити сад грађен, већ ће се радити она класична траса до сада договорена. То и јесте био наш захтев, јер смо били свесни да су потребна и обимна истраживања и испитивања па није могуће да се он одмах гради, али је свакако боље него да трамвај иде тим насељима, како је раније планирано. Даља питања, када ће и како тај крак бити грађен, опет ће умногоме зависити од грађана и од тога колико ће они инсистирати да тај крак постане реалност а не само леп цртеж, наводи Вучковић.

Он напомиње да је неопходно да грађани и удружења не одустају и наставе да врше притисак и контролишу власт, како се од тог плана не би одустало.

Ивана Николетић   Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар

one × five =