Почетна » Је ли икоме јасан „семафор модел“, нови план за школу од 1. септембра?

Је ли икоме јасан „семафор модел“, нови план за школу од 1. септембра?

од admin
0 коментар

 „Свима је у интересу да настава крене редовно и да часови трају 45 минута, управо то сматрамо најздравијим приступом. Дугујемо велику захвалност наставном особљу, родитељима и деци због свега што смо прошли претходне године“, рекао је јуче након седнице Штаба министар образовања Ружић.

„Сачинили смо предлог са којим смо изашли пред Кризни штаб“, објаснио је и саопштио да ће ђаци кренути у школу 1. септембра на часове који ће трајати 45 минута. Настава ће се одвијати по три различита модела, у зависности од актуелне епидемиолошке ситуације у школама:

Први модел – зелено светло: сигурно окружење, сви ученици су у школи истовремено. Деца седе заједно, маске носе само док одговарају. Вакцинисани наставници не носе маску;

Други модел – жуто светло: Ради се по комбинованом моделу од прошле године, као за ученике 7. и 8. разреда. Разлика у односу на претходну годину јесте што би се смена вршила на дневном нивоу, не на недељном.

Трећи модел – црвено светло: Најугроженије школе, велики степен ризика. Ученици и наставници морају да носе маске, а настава се одвија по комбинованом моделу;

Ружић је навео да ће се локалне самоуправе сврставати у зоне по моделу семафора: црвена, жута и зелена.

„Модел семафора црвена, жута и зелена зона одређиваће се на основу налаза локалног кризног штаба. Када је реч о предшколским установама препоруке су дате раније и деца неће носити маске, као и вакцинисани васпитачи“, рекао је министар Ружић.

Ипак, питања и недоумице остају:

*Да ли ће школе имати капацитет да саме прате епидемиолошку ситуацију у разреду?

*Може ли се веровати деци и родитељима да ће пријављивати симптоме?

*Да ли једно тело (састављено од стручњака из Батута) може да прати баш свих 1.760 школа у Србији?

*Шта ћемо ако будемо имали 8.000 заражених и онда цела србија буде „црвена“ на семафору?

Михаило Јовићевић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар