Почетна » Матура у доба короне: „Ми смо заказали још у јануару“

Матура у доба короне: „Ми смо заказали још у јануару“

од admin
0 коментар

 

Директор гимназије у Чачку Иван Ружичић, за Нова.рс каже да је његова школа још у јануару резервисала термијн за прославу матуре у тамошњем Дому културе. Матурско вече заказано је за 31. мај, али се још не зна да ли ће га бити.

„Ми смо то још у јануару заказали, оптимистично. Још немамо званичних одлука нити препорука. Чекамо па ћемо у складу са тиме поступити“, каже Ружичић за Нова.рс.

У Десетој београдској гимназији кажу да школа није планирала организацију матурске вечери, али да не искључују могућност да се ђаци сами организовати.

Матуранти гимназија се први распуштају, већ 25. маја. Одмах за њима 1. јуна завршава се и школска година за матуранте средњих стручних школа, као и за ђаке трогодишњих смерова.

Још ниједна крагујевачка средња школа није заказала прославу матурске вечери за своје ученике, нити је до сада било позива и интересовања директора за услове и ценовник закупа сале, потврђено је нашем порталу у хотелу у којем се углавном организују матурске прославе.

И у градским средњим школама добили смо сличне информације – сви за сада чекају званично одобрење Кризног штаба и информације о условима под којима би могле да се организују прославе матура.

У Крагујевцу су међу првима иницијативу показали ученици Прве крагујевачке гимназије који су управи школе поднели званичан захтев за организовање матуре. Директорка Славица Марковић изјавила је за Нова.рс, да у школи још није одржан колегијум на којем је разматран тај захтев, али истиче да су спремни да у кратком року организују прославу, уколико на нивоу државе буду усвојене мере које то дозвољавају.

У Другој гимназији наводе да неће организовати матурску прославу, све док не буде епидемиолошки безбедна ситуација. У тој школи наводе да имају око 250 матураната и да према садашњим најавама о могућим прославама у затвореном простору које дозвољавају присуство до 200 особа, не испуњавају тај услов, али да ће организовати матуру, уколико дође до нових мера.

Иста је ситуација и у највећој градској Средњој стручној школи, у којој завршне разреде четворогодишњих и трогодишњих занимања похађа преко 400 ученика. Према речима директора Синише Којића, ученици за сада нису показали иницијативу и затражили организовање матурске вече, али да ће школа у складу са мерама и дозволама званичних државних институција, матурантима обезбедити славље уколико буде дозвољено.

„То је њихова матура и ми ћемо пре свега ускладити жеље матураната и актуелне мере. За сада нам се нису обратили са таквим захтевом, а видећемо да ли ће бити дозвољено и окупљање ученика за групно фотографисање у школи“, рекао је Којић.

У новосадским средњим школама засад не планирају организацију матурских вечери. Како кажу, због непредвидиве епидемилошке ситуације, нису хтели да ризикују. Ипак, велики број новосадских матураната је спреман да матуру прослави, највероватније, у приватној организацији.

Пишу: Александра Петровић и Ана Лалић

Бојана Миловановић    Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар

two × 3 =