Почетна » Мештани сјеничких села поново блокирали депонију Говеђак

Мештани сјеничких села поново блокирали депонију Говеђак

од admin
0 коментар

 

Општински суд у Сјеници, после прве блокаде Говеђака од стране сељана, донео је почетком арила ове године решење којим је наложено да се депонија у року од шест месеци санира, да се отпад одлаже под посебним условима и пронађе друго решење за депоновање. Стрпљиво су чекали мештани али се ништа није десило, оно што је и урађено није дало никакве резултате. Одлучили су да зауставе агонију па су на капије депоније ставили катанац, довоз смећа из Сјенице је блокиран.

„Договорили смо се и ја сам ставио катанац. Ништа се није поправило за шест месеци, пси луталице су и даље овде, одлаже се и даље кланични отпад, депонија гори месецима а они је још затпавају грађевинским отпадом и тако додатно отежавају санацију. Председник тада није пристао да се депонија затвори али је све друго прихватио. Ми смо захтевали да се уради пројекат санације, обећао је али пројекта нема. Сада каже да пројекат ради Министарство екологије што су све чисте лажи. Нема обећаних контејнера за замрзавање кланичног отпада, спаљиван је у једној сјеничкој кланици, што је законом забрањено, али је и та спалионица изгорела, кланични отпад је на депонији, ноћу су га довозили. Довозе се ауто гуме које горе, цело лето је горео отпад на депонији. Све што су урадили за шест месеци је постављање 20 метара ограде и уклонили су кућице за керове али не и њих, које су обећали сместити у азил, од тога није било ништа“, прича за Нова.рс огорчен мештанин Небојша Васојевић.

Васојевић додаје да за санацију постоје две одлуке о затварању депоније. Прву је још 2009.године донело Министарство екологије а другу пре шест месеци Општинског суд у Сјеници. Поред свега мештани се гуше у диму, децу свакодневно прате у школу Бранећи их од паса којих је пуна депонија и који редовно нападају стоку. Ситну стоку кољу а због уједа, краве и осталу крупнију стоку, власници често морају на принудно клање.

Пси и гавранови уништавају хектаре усева па су се због овог проблема неки сељани и одселии и дигли руке од своје земље и огњишта, остали су решили да се боре до краја.

„Јавно сам рекао, само преко моје мртве главе ће више горе депоновати отпад, тачка. Моји преци овде датирају од Косовског боја, ђед ми има седам Балканских споменица, Иван Васојевић је погинуо на Кошарама за ову државу а да ме ћерају отпадом са вековног огњишта, е па неће. Не плашим се ничега и никога, никад нисам у затвору био ал га се не плашим, главом ћу се борити. Пет је села око депоније, имамо више од 300 потписа мештана који су угрожени, све су то српска села а сад још причају да ми њих национално угрожавано, ми да угрожавамо Сјеницу на националној основи чије становништво је муслиманско 90%, то су бесмислице“, додаје Васојевић.

Предеседник општине Сјеница Муниб Мујагић каже да је несанитарна депонија Говеђак поново блокирана на незаконит начин и да не постоји ни јдан разлог за то, сем политике.

„Ми смо испунили све на шта смо се пре шест месеци обавезали, блокада је потпуно безразложна. Убеђен сам да све ово има политичку позадину и да неко врши притисак на актуелну власт. Неком смета стање стварања бољих услова за живот јер Сјеница никада није била чистија. Кренули смо и са изношењем смећа и са сеоског подручја, санирали смо 30-40 дивљих депонија у селима. Министарство животне средине је преузело на себе да изради пројекат санације и рекултивације депоније Говеђак. Ми смо се пре шест месеци обавезали да уведемо четворочасовни надзор над депонијом, што смо урадили. Уклонили смо кућице за псе, обвезали смо се да се не баца кланични отпад, једна фирма у Сјеници га је спаљивала, пре неколико дана је на жалост изгорела а да ли је то дозвољено, није наша ингеренција. Не видим да је депоновање грађевинског отпада проблем, ако је довожен“, рекао је за наш портал Мујагић.

Председник сјеничке опшине каже још и да су, после утврђивања идентитета људи који су блокирали депонију, што је урадило Министарство унутрашњих послова, против тих лица поднете тужбе од стране општине. Каже и да ће лично он, против сваког појединца поднети и кривичне пријаве. Мујагић, који тврди да иза свега стоји политика и да цео случај има политичку позадину, није знао да нам одговори која политика и политичка опција је у питању.

Мештани угрожених села, са друге стране не одустају. Кажу да свакодневно обилазе закључану депонију и да ће се својим телима и животима супроставити онима који покушају да и даље депонују отпад на Говеђак.

Славица Панић  Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

20 − nine =