Почетна » Напредњаци вређају новинарку да је нероткиња

Напредњаци вређају новинарку да је нероткиња

од admin
0 коментар

 

Она је већ три године мета прорежимских медија из Ваљева, али и представника власти овог града. Уз стандардне епитете – „нероткиња“, „самозвана новинарка“, „жути олош“, „ваљевски лажов године“, на локалним порталима недавно су осванули и опскурни цртежи и фотомонтаже наге Дарије са сексуалним помагалима.

Оркестрирани напади који трају већ три године неодољиво подсећају на случај новинара Милана Јовановића, коме је због писања о криминалу и корупцији запаљена кућа, највероватније по налогу председника општине Гроцка Драгољуба Симоновића.

Дарија такође пише о финансијским малверзацијама ваљевских напредњака а за сада, обрачун са њом своди се на финансијске притиске и лични интегритет мизогиним и сексистичким увредама, и чињеницом да нема децу.

Дарија Ранковић каже за Данас да је врхунац увреде које је добила изречена од стране градоначелника Ваљева Слободана Гвозденовића, по струци гинеколога.

– Он је, незадовољан мојим писањем, рекао да би ми радо помогао, али „не лечи маторе нероткиње“. Након те изјаве наставио је са увредама, говорећи јавно да сам исфрустрирана, болесна, самозвана новинарка, неписмена… Да ли је то за осуду? Да ли је то вербално насиље? Зашто чланице СНС-а не осуде када неко изговори „лажљива, исфрустрирана, неостварена као мајка“ или „фирмирана љубавница, наложница моћних“, и то јавно и у медијима – каже за Данас Ранковић, која се поводом ових увреда обраћала и председници Скупштине Маји Гојковић и министарки Зорани Михајловић, која је на челу Координационог тела за родну равноправност, али одговора није било.

Према њеним речима, градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић је за време своје трогодишње владавине, „у маниру доброг напредњака“, лагао, вербално нападао, вређао, омаловажавао и прогањао неистомишљенике, али је и претио.

– Све му је то наравно прошло некажњено. Ја сам судски поступак против њега покренула пре две године, али он није мрднуо са мртве тачке – напомиње Ранковић.

Наша саговорница каже да ваљевски портали, који су сви на неки начин повезани, укључујући и Радио Ваљево, покушавају да је ућуткају јер годинама пише о малверзацијама локалних напредњачких власти.

– Пишем о томе шта та власт ради, како троши новац грађана. Писала сам о намештеним тендерима због којих су поједини функционери на челу са начелником градске управе били ухапшени. Истраживала сам колико се новца троши на репрезентацију и какви се уговори склапају – наводи Ранковић неке од тема којима се бавила, због чега је постала мета ваљевских напредњака. Она додаје да су прво покушали да је ућуткају тако што су покушали да направе плагијат њеног портала колубарске.рс, основавши колубарске.инфо, готово идентичног изгледа.

– Потом су уследили економски притисци. Јавна предузећа се код мене више не оглашавају. Слали су ми инспекције. Ништа им није полазило за руком, и на крају су покушали да ме дискредитују увредама, клеветама и опскурним фотомонтажама – истиче Ранковић. Реченица која ју је највише заболела је да је „срж њене фрустрације то што нема децу“, на шта је градоначелник иронично реаговао да би јој он радо помогао, „али да не може јер не лечи маторе нероткиње“.

Једна од првих мера градоначелника Ваљева је била да седнице Градског већа затвори за новинаре. Објаснио је и због чега: „Какво извештавање са Градског већа. Нема новинари шта да траже на седницама. Сви добију дневни ред и саопштење. Па ми не можемо да радимо од њих, њихових штиклица, њихових тоалета. Па нећу ја да гледам нечије бре фирмиране љубавнице, наложнице моћних које себе представљају као неке извештаче. Шта има ја њих да гледам, да оне са оним штиклама пролазе кроз салу и премештају микрофоне како који члан Градског већа говори. Е, па не може!“, рекао је својевремено Гвозденовић у једночасовној емисији на Студију Б, где је чак 30 пута, наравно у позитивном контексту, поменуо председника Србије Александра Вучића, изражавајући према њему дивљење и захвалност за све што је учинио за Ваљево.

Захвалио се и Дарку Глишићу „без кога овај град не би могао да функционише, без његових добрих намера и његове велике љубави према Ваљеву и личног пријатељства са мном“.

– У Скупштини су новинари присутни, али ни ту не умеју да се понашају. Имам утисак да су поједине родитељи више тукли кад су били мали, да би били бољи. Али изгледа да су закаснили. Они се понашају тако да добацују, да ударају у рачунар, куцају… Човече, па они развијају само палчеве и прсте, ништа друго не могу да развију, ни једну вијугу у мозгу, бре… Новинари седе заједно са одборницима!? Проблем што они нас одборнике хоће да дресирају да будемо учтиви и понизни пред дресираним медијима. Е, па то не може – рекао је Гвозденовић о новинарима.

Сваки покушај да ступимо у контакт са градоначелником Ваљева Слободаном Гвозденовићем био је неуспешан, јер није одговарао на наше телефонске позиве и поруке.

Ко ради против Србије

Зоран Мајдак је, према речима Дарије Ранковић, „алфа и омега“ медија у Ваљеву. Он је званично одговорни уредник Радио Ваљева, према подацима РЕМ-а. Власник Радио Ваљева је београдска фирма Ин Нетwорк Солутион, а та фирма је оснивач портала Колубарски.инфо. У покушају да добијемо његов коментар, добили смо низ увреда пре него што смо поставили иједно питање.

– Зар је битно шта ћу ја да кажем? Ви ћете ионако да напишете своју причу са овим ћуркама из Ваљева. Кад је Данас у питању, немам коментар. Не желим да причам са вама јер сте медиј који ради против државе Србије. Пријатно – поручио нам је Мајдак.

Финансирање

Медији блиски напредњачком режиму у Ваљеву добили су почетком године пет милиона динара преко јавне набавке „услуге информисања“, што је супротно Закону о јавним набавкама и Закону о јавном информисању и медијима по коме се производња медијских садржаја суфинансира искључиво путем јавних конкурса. У оваквој расподели новца, портал колубарске.рс добио је свега 60.000 динара.

Катарина Живановић  Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар