Почетна » НВО: Мигранти незаконито лишени слободе, прихватни центри су пренасељени

НВО: Мигранти незаконито лишени слободе, прихватни центри су пренасељени

од admin
0 коментар

 

Иницијатива за економска и социјална права „А 11“ оценила је данас да је око 9.000 избеглица, тражиоца азила и миграната незаконито и арбитрарно лишено слободе кретања у Србији и најавила да ће, по истеку полицијског часа, поднети иницијативу за покретање поступка оцене уставности члана уредбе која је то омогућила.

У саопштењу те невладине организације такође се додаје да ће бити поднета и притужба против Владе Србије Повереници за заштиту равноправности.

„Избеглице, мигранти и тражиоци азила лишени су слободе под образложењем ‘спречавања неконтролисаног кретања’ као и чињенице да могу бити носиоци вируса… Имајући у виду да свако може бити носилац вируса, као и да међу популацијом миграната нема ни једног потврђеног случаја корона вируса, те да лица из исте популације у приватном смештају нису подвргнута никаквим посебним ограничењима права, истичемо да се ради о дискриминацији на основу правног статуса, порекла и места боравка“, наводи се у саопштењу.

Та иницијатива је оценила да су они подвргнути дискриминаторном правном режиму али да је посебно забрињавајуће то што је колективно лишавање слободе те категорије странаца допринело да у смештајним центрима дође до нехуманих и понижавајућих услова због пренасељености.

Иницијатива тврди да се у центрима у Сомбору и Принциповцу налази четири и по пута више људи од капацитета, да је у Кикинди попуњеност 270 одсто, у Кикинди 254 одсто и у Адашевцима 167 одсто.

„Висока стопа пренасељености у тренутку када је у целом свету влада епидемија короне повећава ризик од ширења те болести и коси се са свим препорукама СЗО, Комитета за спречавање мучења и нехуманог или понижавајућег поступања или кажнавања, али и са препорукама епидемиолога и кризног штаба које су усмерене на превенцију короне“, наводи се у саопштењу и додаје да такви услови угрожавају телесни и ментални интегритет не само избеглица већ и припадника МУП-а, војске и комесаријата за избеглице.

Бета/Данас

Можда ти се свиди

Оставите коментар