Почетна » Истина о померању депоније Рио Тинта

Истина о померању депоније Рио Тинта

од admin
0 коментар

 Министар грађевинарства Томислав Момировић потписао је решење о престанку важења Одлуке о изради стратешке процене утицаја измена и допуна Просторног плана подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита „Јадар“ на животне средине, гласила је недавно објављена вест.

У преводу: Експресна одлука министра, усвојена након посете председника Србије месту Горње Недељице, значи да ће депонија, која ће настати радом рудника Рио Тинта, бити на другој локацији. Уместо долине Јадра, јаловиште ће бити у околину Штавице.

Измештање проблема на другу локацију

Да оваква потез државе неће решити проблем у разговору за “Нову” тврди Владан Јаковљевић, пчелар који поседује преко 400 кошница и пчелињаке у селима Ступница и Шурице.

Он каже да ће се јаловиште Рио Тинта наћи у зони коју прелећу његове пчеле, те да је ново решење за депонију једнако погубно као првобитно.

“Они за потребе те депоније морају да посеку око 200 хектара шуме. Фабрику кисеоника претварају у фабрику отрова и уништавају станиште пчела. Све ће бити спржено на том брду”, наводи он и додаје да ће, према новом решењу, депонија бити на мање од три километра ваздушном линијом од места где се налазе његове и кошнице других пчелара.

“Ми смо пчеларски крај и квалитет нашег меда је оцењен са највишим оценама. Та депонија угрожава опстанак свих пчелара у овом делу Србије”, наглашава наш саговорник.

Јаковљевић је рекао да његова петочлана породица живи од пчеларства, те да је до сада уложио преко 100.000 евра у овај посао.

“Ко ће да ми надоканди енергију и време? Највише сам инвестирао у овај посао током 2018. године, а тада нисам знао шта ће се десити. Уграђивао сам столарију док су људи на пар километара од мене исту скидали са кућа које су продавали”, објашњава он.

Ако дође депонија за мене овде нема живота

Јаковљевић је рекао да, уколико се остваре планови Рио Тинта, њему и његовим пчелама нема живота.

“Став науке и струке је да ту нема живота за пчеле. А чим нема за њих, нема ни за људе. То да ли ће депонија бити у долини Јадра или код нас у брдима је небитно. У питању је планина јаловине и где год да је лоцирају она ће својим садржајем, у ком је утврђено да ће бити арсена, нанети огромну штету”, закључује овај пчелар.

Војислав Милованчевић    Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар