Почетна » Протест због загађења у Смедереву: Боримо се за свој живот

Протест због загађења у Смедереву: Боримо се за свој живот

од admin
0 коментар

 

“Протестујемо, пре свега, због катастрофалног загађења ваздуха. По нама пада црна и црвена прашина, па и челични опиљици, и то све зато што Железара нема адекватне филтере. Окупили смо се на градском Кеју, у Луци зато што се у њој врши претовар те руде због које и има прашине. Лука се налази практично уз центар града, а ту пролази и пруга којом се руда транспортује до Железаре”, рекао је за Нова.рс Коља Крстић из Покрета “Тврђава”.

Наши главни захтеви су, додао је, да се ставе филтери у Железари и да се Лука измести из центра града што је, наравно, дугорочнији процес.

“Краткорочно, тражимо да престане претовар те руде која нас засипа прашином и да се брда шљаке, која се складиште у атарима села око Железаре, такође изместе”, истакао је Крсић.

Окупљеним грађанима прво се обратио Сава Манојловић из Скупштина слободне Србије, иначе председник Удружења за заштиту уставности и законитости.

“Нико није јачи од грађана када се уједине, то су показали студенти који су одбили да се иселе из домова, као и грађани који су одбили нови полицијски час. Битно је да се овде у Смедереву бунимо због принципа, и тако ће свака власт знати да бранимо сваку честицу ваздуха, сваку кап реке.Борићемо се и онлајн петицијама и протестима и грађанском непослушношћу и победићемо. Овде и данас почиње одбрана будућности наше деце”, поручио је Манојловић.

Окупљенима се обратио и активиста за заштиту животне средине Александар Јовановић Ћута, чији је покрет “Одбранимо реке Старе планине” недавно организовао уклањање цеви мини-хидроелектране из Ракитске реке, а који је имао поруку за амбасадорку Кине у Србији Чен Бо.

“Реците другарима из Централног комитета да у Србији постоје ваше фирме које трују грађане Србије. Моментално прекините да трујете децу у Смедереву и Бору”, истакао је он, напомињујући да у Србији има пуно места где се, како је рекао, загађује и трује.

“Свуда где је тако, поручујем им да ће им се десити Ракита и на њиховом прагу”, рекао је Ћута и поручио властима да одустану од “наших река, шума и паркова”.

“Видимо се ускоро испред амбасаде Кине. Активизам за заштиту животне средине је начин да се ово друштво мења. Политичке странке су показале да немају капацитета за то”, рекао је Ћута из Покрета “Одбранимо реке Старе планине”.

Окупљеним грађанима обратила се и активисткиња из Бора Ирена Живковић.

“Не знам шта све имате у ваздуху овде у Смедереву, али ми имамо и сумпордиоксид и никл и кадмијум, што може да изазове страшне последице по здравље. Ми смо у Бору протестовали годину и по дана, и нисмо постигли ништа, пошто нам је државни врх окренуо леђа. Окренули су леђа својим грађанима због инвеститора и профита. А ваздух не може да се огради, тај ваздух долази свуда, до Београда и даље, као што далеко тече и отров из река”, рекла је Живковић.

“Организатор овог протеста нисам ја, већ онај што нам баца прашину и челичне опиљке у ваздух – то су компанија ХБИС и држава, која им омогућава да нас трују”, рекао је окупљеним грађанима Коља Крстић из Покрета “Тврђава”.

“Зорана Михајловић (министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре) нас је оптужила да радимо против државе. Ми јој одговарамо: ми смо само грађани који се боре за свој живот”, поручио је Крстић.

Наши унуци и преци ће мерити шта смо урадили, рекао је он и нагласио “да можемо да одустанемо, али ако ми то урадимо, неће имати ко да се бори за ваздух, реке, земљу, за сву децу”.

Крстић је окупљене грађане Смедерева позвао у шетњу до дела Луке где се обавља претовар.

Учесници протеста симболично су окружили кран у луци Смедерево, који се користи за претовар руде која је узрок појаве црне прашине, и развукли црвено белу траку како би “оградили место злочина”. Тако је окончан протест “За сву децу” у Смедереву.

Протесту у Смедереву присуствовали су и потпредседници Странке слобода и правда Мариника Тепић и Борко Стефановић, Арис Мовсесијан из Нове странке, као и Мирослав Алексић из Народне странке.

Никола Крстић из Покрета “Тврђава” је, иначе, јутрос током гостовања на Н1 носио заштитну опрему са гас маском, како би “дочарао” квалитет ваздуха у Смедереву.

 

Покрет “Тврђава” је крајем јула објавио снимке црног праха пореклом из смедеревске Железаре који је прекрио куће, дворишта и усеве у околним селима, а контактирали су и Министарство за заштиту животне средине и републичку инспекцију, која је изашла на терен.

 

Поводом тог инцидента је и Нова.рс упутила питање ХБИС Групи, кинеској компанији која је купила Железару у Смедереву 2016. године.

“ХБИС Сербиа је 24. јула 2020. године кренула са употребом аглоруде новог добављача из Турске, која је ситније структуре од до сада коришћене. Из овог разлога, поред постојећих мера које ХБИС Сербиа иначе спроводи, прописане су нове мере превенције за сузбијане прашине”, одговорила нам је та компанија, док је инспекција наложила да се претовар те руде врши само дању.

Милица Рилак    Нова

 

Можда ти се свиди

Оставите коментар