Почетна » Аутори уџбеника туже Кавчића америчком суду

Аутори уџбеника туже Кавчића америчком суду

од admin
0 коментар

 Како се може закључити из преписке две адвокатске канцеларије – које заступају супротстављене стране у овом тужбеном процесу – правни допис је послат током фебруара ове године. У мејлу у који смо имали увид наводи се да су тужиоци аутори уџбеника из математике за седми разред основне школе.

Аутори, наводи се у допису, поседују сва ауторска права у вези са овим уџбеником, а адвокатска канцеларија позива се на амерички закон о ауторским правима у ком се, између осталог, наводи да “ниједна особа или удружење не сме да користи, редродукује, дистрибуира, или прави сродне уџбенике на основу “Математике 7″ без писане сагласности”. Како наш извор додаје, и пред Вишим судом у Београду такође је тражено обустављање бесплатног дељења поменутог уџбеника, а захтев за одређивање привремене мере адвокатска канцеларија Прица суду је упутила 2. марта.

Подсећамо, Фондација Алек Кавчић је 12. јануара ове године објавила прве бесплатне уџбеника за ученике основних школа у Србији, након чега је уследила реакција издавача уџбеника, који негодују и због објављивања самих књига у ПДФ форми, али и због неплаћених ауторских права креатора уџбеника.

Расправа се наставила и у синоћњем “Утиску недеље”. Директорка издавачке куће Клетт Гордана Кнежевић Орлић, оптужила је професора Карнеги Мелон Универзитета и оснивач фондације Александра Кавчића да је утрошио много времена да издавачку кућу Клетт “оцрни у медијима” и оптужила га да крши права аутора уџбеника. Кавчић је негирао оптужбе, указујући на то да је “Клетт” дошао на српско тржиште након што је директор те фирме, Филип Хаусман, послао писмо Влади Србије у којем захтева одређене измене Закона о уџбеницима.

Михаило Јовићевић   Нова

Можда ти се свиди

Оставите коментар

5 × 2 =